Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 11.06.2007 г.
Най-възрастната перничанка отпразнува вековния си юбилей
Два дни Дивотино беше столица на детски фестивал
Най-възрастната перничанка отпразнува вековния си юбилей
Екип на "Съперник"
   Вчера баба Цона Янакиева от пернишкия квартал Изток стана на 100 години. От изгрев слънце в малкия апартамент на ул.Благой Гебрев 19 се нижеха гости. Приятели и роднини влизаха направо, без дори да звънят. Не я забравиха и двете градоначаланички. С много цветя и дарове и искрени пожелания за здраве я засипаха кметът на Община Перник инж.Антоанета Георгиева и кметът на кметство Изток Снежанка Викторова. Двете дами целунаха ръка на старицата, благодариха й за мъдростта и добротата, с които е изживяла живота си досега. "Искам да те прегърна, да те докосна за късмет, защото само един много добър човек, живял с благост и любов, може да достигне твоята възраст", не криеше вълнението си инж.Георгиева.
Дъщеря, син, четири внука и четири правнука пълнят с радост дните на баба Цона, обграждайки я със своята любов и грижа. Тя цял живот е вървяла с изправен гръб и с много доброта през житейските изпитания. От нея не само ние - децата и внуците й, а и съседи и приятели попивахме както майсторлъка в плетките, готварството, във всяка женска работа, така и мъдростта й по отношение на живота, разказва дъщерята Елена. Тя и сега учи младите - вървете през живота с добро и любов. Пожелаваше го и вчера на десетките гости, които един през друг се нижеха в дома й.
Мама е като Жан Клод ван Дам - с много имена, шегува се синът Антон. В личната й карта фигурират имената Цона Петрова Янакиева. Семейството й обаче показава нотариално заверен документ от 27 ноември 1984 година, че лицето с това име и Злата Илиева Кутева са една и съща личност. Причината е проста. В Свиленград, където е родена столетницата, имената "Цонка", "Златка" и "Хрисула" имат едно и също значение, свързано със златото. В родния й край й викали Златка, това име тя донесла и в Перник. Когато се омъжила през четиридесетте години, при смяната на документите за самоличност тогавашната практика била съпругата да вземе имената на мъжа си. И тя станала Злата Илиева Кутева. В кръщелното й свидетелство личното й име обаче било Цона. При поредната смяна на паспорта през 1984 година вече са вписани истинските й имена - личното Цона, бащиното -Петрова, фамилията - Янакиева, идваща пък от третото име на починалия й преди повече от двадесет години съпруг.
Въпреки, че след тежко заболяване още през 1965 година столетницата била оперирана и останала с един бъбрек, сега, макар и по-трудно подвижна, тя пак "командори" цялата челяд. Но го прави с любов, а сръчните й пръсти не спират да плетат. Вечер, когато край масата сяда семейството й, тя пийва със своите и чашка мастичка...
След като изпрати официалните гости по обяд в петък, баба Златка, както я наричат и в Перник съседките и дружките от квартала, отпразнува с тях вековния си юбилей. Огромна погача и още по-голяма торта беше тяхната изненада за рожденичката. Тя пък им се похвали с приветствения адрес, който рано сутринта вчера бе получила от президента Георги Първанов.
И разбира се, със златните накити, които я зарадвали децата. Подаръкът е избран много грижливо - никога в стогодишния си живот тя не е носила нищо, изработено от благородния метал, с който е свързано името й. И баба Злата - цона не крие радостта си от вниманието на цялата челяд. Защото то й е най-скъпо.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система