Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 22.08.2007 г.
Перничани ще се сприятеляват с родния град на Катрин Зита Джоунс
Два трупа след зверска катастрофа край Богданов дол
Перничани ще се сприятеляват с родния град на Катрин Зита Джоунс
Юлия КУЛИНСКА
   Община Перник поема подадената от Община Суонси, намираща се в Южен Уелс, Кралство Великобритания, ръка за побратимяване, каза на пресконференция вчера зам. председателят на местния минипарламент Васил Михайлов. Още преди година започнаха моите интензивни преговори със съдействието на българския посланик в Англия Лъчезар Матев за осъществяване на контакт с определена община или район на Острова, с който Пернишка община да потърси възможности за създаване на близки икономически, културни, финансови, образователни и други контакти. Разговорите това да се случи са на финала и се надявам да се увенчаят с успех. При последния ми разговор с посланик Матев, който се проведе в понеделник, стана ясно, че ще бъде изпратена покана до управата на нашата община и се надявам в края на септември ние да осъществим непосредствен контакт с ръководството на Община Суонси. Ние подготвихме презентация на нашия район и я предоставихме по надлежния ред, която съдържа кратка визитка на Община Перник. Тя очевидно е била одобрена, за да ни изпратят англичаните своето представяне на региона, обясни още Васил Михайлов.
Община Суонси е с площ 378 кв. км и в нея живеят около 300 хиляди души. След като страната ни стана част от голямато европейско семейство, Община Перник би следвало да търси партньори и приятели сред неговите членове. Досега нямаме осъществени контакти с община или град от Кралство Великобритания. Приятелството с Община Суонси ще е голям плюс за Перник и за неговите жители. Историята на този район горе-долу е аналогичен на нашия. Южен Уелс е стар въглодобивен и металургичен център с европейски мащаби. В последствие индустриалната икономическа революция е преструктурирала тези отрасли и в момента там процъфтяват високите технологии, образованието, публичните услуги и туризмът, които имат голям пазар в рамките и на Великобритания и на ЕС. Хубаво би било да ползваме техния опит и примера им как от миннодобивен и металургичен център се е превърнала в предпочитана туристическа дестинация. Географските условия на Суонси са и идентични с тази на Община Перник, само че три четвърти от територията й имат излаз на море. Той е един много ценен в рамките на ЕС университетски център. Има няколко висщи учебни заведения, и колежи, като имат награди на "Таймс" за висше образование за най-добър студентски опит в Обединено кралство Великобритания за 2005 година. В Суонси е било открито витражното стъкло. Той е родното място на актрисата Катрин Зита Джоунс и на много световно известни режисьори, певци и рок групи. В града има музей на филмовото изкуство. В общината е селектирана породата кучета "черен нюфаундленд", което сега е емблема на населеното място. Суонси е побратимен с германския град Майнхайм, с френския По, с ирландския Корк, с италианския Ферара и с датския Архус, като Преник може да ползва международните връзки след като се присъедини към тяхната общност. Както се казва в една френска поговорка "Приятелите на нашите приятели са и наши приятели", каза още Васил Михайлов.
Той изрази увереността си, че идеята за побратимяването между Община Суонси и Община Перник ще стане факт и ние ще можем да почерпим полезен опит от това, което нашите английски приятели са направили.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система