Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 10.01.2008 г.
Мащабен проект за 15 милиона леваще спасява тролейбусния транспорт
Вкараха в ареста 53-годишна перничанка, държала дрога
Мащабен проект за 15 милиона леваще спасява тролейбусния транспорт
Любомира ПЕЛОВА
   Той ще бъде представен пред Европейската комисия в Брюксел в края на януари
Най-евтин и екологично чист - това са двете основни предимства на тролейбусния транспорт в Перник. Който загива, тъй като в продължение на години там не е влязъл нито лев за рехабилитация на контактната мрежа, а закупуването на нови мотриси остава само в мечтите на ръководството на общинското дружество. Падащите непрекъснато "жартиери" на елекровозилата и ниската им скорост на движение заради издъхващите жици, направиха този вид транспорт непривлекателен. Перничани предпочитат софийските автобуси, които ги превозват от центъра на града до квартал "Изток" за петнадесетина - двадесет минути, докато тролеите изминават същото разстояние за двойно по-дълго време. През последните месеци дойде проблемът и с липсата на достатъчно кадри за елекровозилата. Близо тридесет от ватманите напуснаха и се прехвърлиха на работа в аналогичната софийска фирма заради по-високите заплати. Така обезкървеното пернишко дружество се оказа в нелицеприятната ситуация да не може да покрива всички свои курсове, особено тези по линия 17. Изпълняват се, според наличието на работещи тролеи, основните по линиите до квартал "Тева" и до Кралевски път. А липсата на пътници означава по-ниски постъпления в касата на фирмата. Която пък и без друго си има сериозни финансови проблеми около спорната "ефективна ел.енергия" - там спорът по нея влезе и в съдебна зала, чака се окончателната дума на Темида.
Въпреки проблемите си, ръководството на "Тролейбусни превози" задържа засега цената на билетите от 0,50 лв заради учениците, инвалидите, социално слабите, пенсионерите, чиито доходи и така са ниски.
Новата общинска управа обаче твърдо е решена да запази ел.транспорта в Перник. В доста напреднала фаза на разработване е един от най-мащабните проекти на общината. Той е на стойност над 15 милиона лева и е свързан с разширението и обновлението на тролейбусния транспорт в Перник, съобщи градоначалникът Росица Янакиева. Ще се рехабилитират контактната, уличната мрежа, станциите и машинния парк. Така ще се обнови цялостно този вид транспорт, поясни тя.
С проекта обаче ще се кандидаства директно в Брюксел. Най-вероятно в края на януари т.г. той ще бъде представен пред Европейската комисия там, уточни Янакиева.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система