Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 14.01.2008 г.
Социална и здравна подкрепа за инвалидите
Четирима шестокласници пребиха зверски година по-голям съученик
Социална и здравна подкрепа за инвалидите
Йоана МЛАДЕНОВА
   Трансграничен проект на Сдружение "Дар за здраве" със социална насоченост "Равни възможности за хора с увреждания" стартира от януари 2008-ма година. По него се работи съвместно с партньорска младежка организация "Умбрие" от сръбския град Враня. Това е организация, с която вече са осъществени контакти и се работи много добре. Стойността на проекта е около 50 хил.евро. Негов ръководител е д-р Ирена Соколова, а координатор е Ася Миланова.
Основното, което е предвидено да се случи в този проект е да може фиксираната целева група, а именно младите хора до 40-годишна възраст в неравностойно положение с някакви заболявания или увреждания независимо от какво естество да могат да получат необходимата им социална и здравна подкрепа на територията на Перник. Получаването на психологична помощ и работа със социален работник и психотерапевт, както и осъществяването на връзки с хора със сходни проблеми от Сърбия са заложени в неговото осъществявяне.
Проектът е с продължителност от 1 година, като през първите 6 месеца е предвидено изграждане на клуб "Лице слещу лице". В него всеки месец младите хора ще се срещат 2 пъти седмично и ще се провежда групови занимания с психотерапевт и социален работник. Ще имат обучителни здравни лекции. Ръководителят на проекта д-р Ирена Соколова обясни, че партньорството с "Умблие" ще се изрази в провеждането на 2 обучителни тренинга в Перник и във Враня на тема "Ролята на медиите при интегрирането на хората с увреждания". В проекта ролята на медиите е широко застъпена освен като източник на информация, но и като коректив на случващото и като негов инициатор.
Предвижда се провеждането на кръгла маса "Барирерите пред хората в социално неравностойно положение", заедно с двудневен тренинг с тези хора за използване на добри практитки за социалното им вграждане и равнопоставеност в обществото.
Втората част от проекта ще стартира през следващтите шест месеца на проекта. То включва изграждане на скрининг-център, за ранно диагностициране на социално значими заболявания. Ще бъдат разкрити кабинети в Перник, Трън и Радомир, в които ще има два пъти седмично лекар и медицинска сестра. Там ще се преглеждат млади хора до 50 години със съдействието на кметствата, за откриването на болести като увреди на сърдечно-съдовата система, исхимична болест на сърцето, ранен диабет.
Проектът цели като резултат от обучението на хората в социално неравностойно положение, те да получат опит и компетенции за общуване с различни институции, медии и партньори. Крайният продукт от това общуване ще бъде повишаването на умението им за писане на проекти и участие в проекти, каза Ирена Соколова. Партньорски организации ще са организации на и за хора с увреждания, общопрактикуващите лекари.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система