Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 21.01.2008 г.
Кметът на Перник зарази с магията на "Сурва" журналисти
Три пъти повече респираторните заболявания
Кметът на Перник зарази с магията на "Сурва" журналисти
Станислава БОЯНОВА
   Пристрастени са вече най-големите национални медии
С откъс от ритуала "Сурва" започна вчера пресконференцията в Българската телеграфна агенция, дадена от Община Перник по повод предстоящото 17-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри. Брифингът предизвика интереса на почти всички национални печатни и електронни медии. В пресконференцията взеха участие и заместник - кметът по култура и образование Иванчо Христов, директорът на Регионалния исторически музей Симеон Мильов, директорът на Дирекция "Образование" Цветана Тошева и Славчо Чанев - началник сектор "Култура".
Журналистите видяха в залата част от живата маскарадна традиция в Пернишко, демонстрирана от 3-годишния Чавдар Чавдаров и неговия вуйчо - Божичко Лозанов на 30 години и дядо - Лозан Божичков на 55 години, чиито хлопотари са съхранявани над 40 години. Програмата на 17-тото издание на фестивала представи кметът Росица Янакиева.
Тазгодишното издание е под патронажа на Министерството на културата и с медийното партньорство на: БТА, Дарик радио, вестник "Стандарт", Агенция "Фокус", БТВ и Кабелна телевизия "Кракра". Тази година за участие във фестивала са регистрирани рекорден брой маскарадни групи от страната и чужбина - 106 групи /5 804 човека/. От тях 12 групи /370 човека/ са участници от чужбина - Грузия, Индия, Италия, Македония, Северна Ирландия, Словения, Сърбия, Турция и Черна Гора. Събитието ще бъде отразявано от близо 50 акредитирани журналисти, които ще предават атмосферата на фестивала от Международния пресцентър в Двореца на културата. Сред гостите, поканени за откриването са: президентът на Република България Георги Първанов, министърът на културата Стефан Данаилов, евродепутатът Кристиан Вигенин, председателят на Европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон, много учени и гости от чужбина, каза Янакиева. Тя изтъкна, че фестивалът в Пернишко стъпва на живи маскарадни игри, които могат да се видят всяка година на 13 и 14 януари в населените места.
За организацията на тазгодишния фестивал ще изразходваме приблизително 215 000 лева, от които 20 000 лева са предоставени от културното министерство, а всички останали средства са събрани от нашите спонсори за което им благодарим, подчерта Янакиева.
Фестивалът ще бъде официално открит на 25 януари от 18 часа с фолклорен спектакъл "Силата на доброто". Той ще бъде предшестван от научна конференция, демонстрации за изработване на маски, среща с членовете на Българската секция на Федерацията на европейските карнавални градове и откриване на изложба от националния фото-пленер "Сурва 2008". На 26 и 27 пък ще бъдат самите фестивални шествия в централната градска част, които ще старитарт в 10 часа и ще продължат до 17 часа.
В конкурса на фестивала участват само български групи, поясни Славчо Чанев. Тази година журито което ще оценява спазването на традицията е в състав - председател доц. Георг Краев от Нов български университет и членове - доц. Ирена Бокова от НБУ, проф. Рачко Попов от Етнографския институт, доц. Петър Григоров - хореограф от Варненския свободен университет, Цветана Манова от Регионалния исторически музей в Перник, Елена Темелкова от представителството на СБХ- Перник и Кирил Стоев - сурвакар и ветеран майстор на маски. Награди, които ще бъдат дадени са в две категории - сурвакари и кукери, като участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи - до 14 години и над 14 години. Всички участници във фестивала ще получат и диплома за участие. Отличените групи получават специална диплома, пластика, изработена от пернишкия художник Филип Седефчев, както и ще си разпределят награден фонд, който в случая е 10 000 лева, допълни Чанев.




Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система