Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 01.02.2008 г.
Лекари не специализират в редки медицински направления
Весела Лечева пристига в Перник
Лекари не специализират в редки медицински направления
Йоана МЛАДЕНОВА
   Предлагат и прогнозни бройки, но те не са задължителни
Наблюдава се липса на лекари, желаещи да специализират в някои редки медицински направления. Това каза д-р Антоанета Григорова, директор на Регионалния център по здравеопазване-Перник, на проведения вчера редовен Регионален съвет по здравеопазване. Това е проблем актуален както за цялата страна, така и за Пернишка област.
Националната здравна карта определя колко специалисти биха били нужни за дадена област. При голям брой хирурзи, акушер-гинеколози, травматолози и очни лекари например, хората решили да специализират би трябвало да се ориентират дали, това което са избрали е в достатъчно количество в техния регион. Би трябвало да се ориентират към редките специалности, в които няма достатъчно специалисти, ако искат да се реализират като лекари в Пернишка област. Пренасищане само в едно медицинско направление предполага намаляване на търсенето, намаляване на финансирането на дадената дейност, каза д-р Григорова. Тя отбеляза, че това е така защото има разлика ако 500 пациенти са обслужвани от двама иил от десет специалисти. По известните лекари имат и повече пациенти.
Независимо от всичко трябва да има самоопределяне на колегите лекари при избор на специалност, за да имат възможност да работят пълноценно и да бъдат добре финансово обезпечени, тъй като ще има по-малко специалисти в дадената област, призова д-р Григорова.
Поне три години минават докато лекарят приключи специализацията си, докато вземе изпита си. Трябва да има виждане в бъдещето, натрупването само на един вид специалисти не е в интерес на здравеопазването като цяло.
Ние правим едни прогнозни бройки, но и никого не можем да накараме да специализира в една конкретна област, каза още д-р Григорова.
Нямаме нито един кандидат за физиотерапия например. Ние говорим за увеличаване на леглата за долекуване и рехабилитация, а в същото време физиотерапията се явява рядка специалност. Причината е, че преди години тя не се ползваше с авторитет като специалност и не се избираше като предпочитание за специализация от лекарите. Сега обаче се вижда, че е достатъчно важна и необходима и би трябвало да има желаещи да специализират в тази насока.
От особена важност е да де се прави предварителна бройка, която е само ориентир, която да се съгласуват с управите на лечебните заведения, и да е обявено кои са специалистите които недостигат. В областта например има само един патолог, същото е положението в отделението по хемо-трансфузиология, информира д-р Антоанета Гриргорова.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система