Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 12.08.2002 г.
40 роми изхвърлени от порутен блок
“Позитано” иска среща на помирението в БСП
40 роми изхвърлени от порутен блок
Красимира Стойнева
   Самонастанили се в блок № 8 на улица “Клемент Готвалд” в квартал “Изток” 10 ромски семейства в петък бяха принудително извадени от там. Ромите живеят в порутения блок на “Мини- Перник” в ликвидация от 2- 3 години. Въпреки многократните покани доброволно да напуснат опасните за живота им жилища, те отказвали да се преместят. След жалба на жители от квартала за мръсотията в блока, ХЕИ извършва проверка и издава предписание за затварянето му. Мотивът освен лошата хигиена е и опасността от срутвания.
Блокът е останал без прозорци и врати, един сектор от него е изтърбушен от третия до първия етаж, от таваните висят летви от гредореда, някои са сваляни за отопление през зимата.
Операцията по изваждане на ромите започва в петък малко след 9 часа, когато там пристигат представители на собственика – “Мини- Перник” с прокурорска заповед, придружени от полицаи. На 40-те роми, сред които 2 бременни жени и 22 деца е даден толеранс за изнасяне на багажа. Малко преди обяд строителни работници от мината зазиждат с тухли вратата на блока. Навън върху струпаните вещи остават доскорошните му обитатели.
“С пет полицейски коли пристигнаха над 20 полицаи, за да ни изхвърлят навън. Сега къде ще отидем? Лъжа е, че са ни предлагали жилища в квартал “Васил Левски” . Не е верно и че сме отказвали заради липсата на вода и телефон. На нас и тук преди 10 дни ни отрязаха водата”, оплакваха се пред наш репортер ромите. Сашо Томов дори показа бележки от две внесени в общината молби за жилища. Възрастна циганка се кълнеше, че има настанителна заповед, работила преди години в мината, от нам ослепяла, а сега я изхвърлят на улицата.
“Правят приюти за кучета, а циганите гонят и от един гол покрив. Кметът Андреев мрази циганите и затова така се държат с нас”, надвикваха се останалите без дом.
Пред блока бе струпана бедна покъщина, а на някои от терасите се виждаше простряно пране. Не всички бяха успели да извадят багажа си, а Иван Георгиев твърдеше, че дори е започнал ремонт на апартамента, в който живеел. Наистина се виждаше, че прозорците са боядисани- малкото от останалите здрави и неизгорени. Ромите се кълняха, че тези преди тях са изгорели врати и прозорци, те не били.
И все пак унизително за управниците е да оставят когото и да било без покрив над главата. Какво общество сме, когато човещина не ни е останала? Ромите са наши съграждани, а освен безработицата, която при тях е почти 100%, са подложени и на безброй унижения. Нечовешко е да не им се намери подслон. Та сред тях има бебета, деца и бременни жени! Вярно е, че са нарушили законите, но е вярно и че никого не го е грижа за циганите.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система