Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 28.02.2008 г.
С куклотерапия помагат на децата с проблеми
Бунт сред шофьорите на самосвали от турската фирма "Напа Чингиз"
С куклотерапия помагат на децата с проблеми
Йоана МЛАДЕНОВА
   Куклотерапия връща самочувствието и усещането за света на децата със специфични потребности. През годините сме правили много опити, експерименти, за да се намери най-добрия подход към всяко отделно дете. Макар че няма достатъчно опит при предлагането на накъв тип социални услуги, аз смятам, че ние имаме много успехи през годините.
Това каза Бойка Михайлова, специален педагог и филолог, която работи с децата от група с множество увреждания в Дневния център за деца "Добро сърце" в Перник.
През годините и сега, най-важното за мен при работата с децата е било те да прекарат приятно времето в Дневния център, което никак не е малко. Основното, към което сме се стремили при нашите занимания е те да се чувстват приятно, като у дома си. Наред и изграждането на уменията, навиците, които безспорно са задължителен елемент в работата ни, наша цел е да ги накараме да се чувстват полезни с високи самочувствие. Именно алтернативни форми като кукротерапия, музикотерапия, работа с керамика предлагат възможност на децата със специфични нужди да се чувстват пълноценни.
Идеята за заниманията възниква преди няколко години. Първоначално куклите са използвани в заниманията на малката група сформирана в Дневния център. Оказа се, че те са много полезни. Децата проговарят с тях. Деца, които иначе отказват да подражават, приемат да го правят с помощта на куклите, разказа Бойка Михайлова. Това, че на децата е забавно и приятно, ни накара в последствие да започнем изработването на куклите. Децата ги правят сами, озвучават сами спектаклите, често те сами избират постановките, които да изпълняват. Не са много кратки в порядъка на 5 минути, по-скоро това са куклени етюди, но емоцията за тях е много голяма, сподели Б.Михайлова.
Освен това тя каза, че е важно изграждането на специални отношения в групата. При нас е идеален вариант едно дете да направи кукла, да озвучи и да играе зад паравана с нея. Това обаче рядко се случва, но между тях се създават специални отношения. Помагат си едни на други, изграждат социални отношения помежду си. Няма ревност от това, че един е направил куклата, а друг ще излезе, за да играе с нея поради факта, че възможностите им са различни. Децата се чувстват пълноценни, че правят нещо за малките.
Идеята винаги е била, че по-големите правят своите постановки за малките деца от центъра и за гостите от ДМСГД или от детските градини в Перник. Наред с подпомагането на фината моторика, вниманието, и речта водеща винаги е била емоцията. Както и възможността децата, приемани като различни да повишат своето самочувствие.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система