Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 22.04.2008 г.
Детското страдание се нуждае от повече чувствителност и партньорство
"Миньор" 1919 победи "Енергетик" и разреши спора в северната "А" ОФГ
Детското страдание се нуждае от повече чувствителност и партньорство
Йоана МЛАДЕНОВА
   Педагозите твърдят, че ефект от превенцията има
Сдружение "Деца и юноши" проведе поредното обучение по съвместният проект със Сдружение "Гаврош"-Варна, община Перник и община София на тема "Превенция на сексуалното насилие". За провелия се семинар информира Аделина Иванова, един от психолозите на водещата организация. То се проведе в рамките на три дни от 16-ти до 18-ти април.
В първата група участници от Перник бяха включени педагози от детските градини. Втората група бе от преподаватели от софийски училища, а третата, последна група беше смесена. В нея бяха включени представители от Перник и Трън, сред които психолози, педагози, членове на общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, както и представители на студентските среди. В обучените се включиха и представители от Дом "Иглика" в Трън.
По време на последният по хронология семинар стана ясно, че перничани работят чудесно в екип, професионално и задълбочено. Впечатляващо беше изказването на един от педагозите, според която в детските градини, преминали обучението вече са налице резултати от използването на методиката, сподели психолога Аделина Иванова. Момченцето на педагога участвало в такава групова работа и ходело с още по-голямо желание на детска градина. Самото дете споделило, че групичката си имат много интересни правила, които спазват. Това е и една от целите на тази методика, отбеляза Аделина Иванова. Независимо дали се отнася за малките деца или за ученици, ръководство е разработено така, че участващите да се научат на споделяне, спазване на правила. Те трябва да се научат да разпознават индикаторите за насилие. Важто е да бъдат разбити някои митове, че насилника непременно е "грозен, страшен чичко". Всичко останало е в ръцете на хората, които ще практикуват методиката и в желанието им да бъдат изненадвани от децата.
Екипът провел тридневното обучение, е раздал съответните методични материали с разработените модули по различни теми за насилието, чрез които децата могат да бъдат научени да споделят, да се предпазват от нежелана близост, да разграничат добро от лошо докосване и да казват "не" на последното.
Това, което излезе като въпрос бе времето и мястото на провеждането на груповите сесии с учениците по тази тема. Едно от предложенията на участниците е това да се случва и по време на "зелени училища". Екипът ни е готов за продължаване на сътрудничеството и провеждането на супервизии от наша страна. Това, което бихме препоръчали е повече специалисти да преминат обучението, защото една птичка пролет не прави, каза Аделина Иванова. Не е възможно в едно училище , детска градина или социален дом да има един единствен колега, който да отговори на тези все по-напиращи потребности за обучение на децата и то с интерактивни подходи. Да не говорим, че по принцип е добре да има и ко-водещ, допълни тя.
Всички участвали в обучените са обединиха около извода, че насилието е един от симптомите, към които се налага да проявим чувствителност и да предложим партньорството си на страданието на децата.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система