Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 17.07.2008 г.
Влечуги плъзнаха из Пернишко,активирали ги летните жегите
Александра Накова усилено се стяга за две световни
Влечуги плъзнаха из Пернишко,активирали ги летните жегите
Любомира ПЕЛОВА
   Ако не ги закачате, змиите не са агресивни
Змия ухапа 48-годишен перничани, докато ловял риба край селски язовир. Протегнах се да си взема цигари от раницата, която бях оставил на тревата и усетих как нещо ме клъвна по ръката. Уплаших се , въпреки че съм здрав и як мъж, защото не успях да видя каква точно е изнизващата се в треволяка змия. Приятели ме натовариха в колата и закараха в "Пирогов". Докато стигнем до там, кракът ми вече се беше подул и изтръпнал, аз самият се чувствах безкрайно зле. Оказа се, че е "клъвнала" пепелянка, разказа пострадалият Цанко Методиев пред "Съперник". Преди около двадесетиняа дни друг наш съгражданин пък бил нападнат от водна змия.
Все по.чести са случаите, в които влечуги необезпокоявани обитават не само къщи по селата, но и градски жилищни райони.
Наскоро притеснена баба заяви в редакцията на "Съперник" че е видяла змия да изпълзява от градския парк към реката. Имаше сигнал, че влечуго е изпоплашило майки и деца, играещи в градинката и двора на гимназията, на метри от централния площад на Перник.
Зооспециалистите призовават гражданите да бъдат по-внимателни през летния сезон. В момента змиите са активни и могат да бъдат забелязани както, така и в рядко обитаеми помещения. Влечугите не са агресивни, ако не бъдат обезпокоявани.
Основна храна за тези видове са гризачите, малките птици или гущерите. Ако гражданите предприемат мерки и поддържат хигиена, то ще се намали вероятността да ги срещат в жилищните и работни помещения. Препоръчително е поддържането и честото косене на тревистата растителност в междублоковите пространства и градините.
При неочаквана и неприятна среща с влечуго, не го закачайте. Още по-непозволено е да го убивате, защото повечето видове влечуги са защитени от закона. Просто потърсете съдействие от "Гражданска защита" или РИОСВ.
Според експертите в Пернишко се срещат смок - стрелец и смок - мишкар, няколко вида водни змии (сива и обикновена) и пепелянка. Видовете са защитени от Закона за биологичното разнообразие и посегателството върху тях се наказва със сериозни глоби.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система