Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 24.07.2008 г.
Нарковойната в Перник не стихва,простреляха Мечана - дружка на Хайо
"Миньор" започва в "А" група с домакински мач срещу "Локо"/София/
Нарковойната в Перник не стихва,простреляха Мечана - дружка на Хайо
Любомира ПЕЛОВА
   Куршумите свистяха пред кафе "Лого"
Кървавата вендета в Перник продължава. В основата й лежи битката за наркопазара, а поредната стрелба в пернишкия квартал "Изток" в пернишкия квартал "Изток" завчера вечерта.
Около 22,30 часа пред кафене "Лого", разположено на партерния етаж в жилищна кооперация, бе прострелян 29-годишния Венцислав Димитров - Мечана. Т.н. бизнесмен с дебело крими досие е съсобственик на заведението, пред което го настигнаха куршумите. Според официалната информация на ОДП той е познат на органите на реда като дилър на наркотици, свързват името му с кражби на автомобили, рекет, касоразбивания. Заради сръчните му пръсти при отварянето на сейфове, освен с прякора Мечана, Венцислав е известен и с прозвището Доктора. Името му се въртеше неофициално в публичното пространство след големите касови обири в града, сред които и на банковия клон на банка "Пиреус", при които изчезнаха крупни суми.
Запознати с подземния свят твърдят, че той е един от големите, ако не и най-големият лихвар в областния град. Венцислав е и от най-приближените хора на показно разстреляния на 19 февруари т.г. наркобос и автоджамбазин Николай Христов - Хайо.
Според познати на ранения, той седял в кафето заедно със своя приятел и съдружник Богдан Совата, когато звъннал мобилния му телефон. Мечана излязъл навън и отключил мерцедеса си, който е със софийска регистрация, и тъкмо седнал в автомобила, когато проехтели изстрелите.
Според криминалисти, изстреляните куршуми са около 10, най-вероятно от 8-милиметров пистолет "Макаров", въпреки че видът на оръжието все още се уточнява. Три от тях са попаднали в рамото на Мечана, останалите са потрошили предното стъкло на лъскавото возило. Предчувствайки, че повикването по мобилката може да е капан, Совата излетял от заведението и заедно с младата си приятелка - ученичка в 12 клас, натоварил обления в кърв Венцислав в своята кола и го откарал директно във ВМА в София. Заради обилния кръвоизлив от огнестрелните рани Мечана е бил настанен в реанимация там, но опасност за живота му няма, твърдят от пернишката полиция.
Писъци на момиче, викове "Убиха човек!", бягащи пред "Лого"-то уплашени хора - това са чули и видели клиентите на околните заведения. Преки очевидци почти няма, тъй като точно по това време над Перник вилнееше буря с пороен дъжд и град и улиците бяха безлюдни,а малцината, озовали се вън от домовете във вечерните часове, са били в заведенията, спасявайки се от пороя и почти ураганния вятър. Заради силната музика в кафенетата и гръмотевиците, изстрелите не се чуха, разказват хората от "Изток".
В подземния свят се говори усилено, че Мечана е предчувствал за готвеното срещу него покушение и от известно време се бил покрил. Твърди се още, че дълго след убийството на Хайо не бил в Перник, върнал се сутринта във фаталния ден. Местните бандити твърдят, че преди да застрелят Хайо, и той, и Мечана били нащрек.
Директорът на пернишката полиция комисар Шереметев вчера отказа разговори с местните журналисти. От пресцентъра на дирекцията само лаконично съобщиха, че след подадения сигнал в сряда вечерта, оперативна група е извършила оглед на местопрестъплението, вчера сутринта криминалистите са направили повторен. През цялата нощ са извършвани разпити на хора от кръга на Мечана и Совата и от "противниковия лагер", както и на посетители на "Лого" и съседни заведения с цел изясняване на случая.
В града се въртят две основни версии за стрелбата срещу Венцислав. Според едната опитът за отстрела му е свързан с просперищаия му бизнес като лихвар. Втората, която и според криминалистите е по-вероятната, е свързана с преразпределението на наркопазара.
Войната за него започна миналия септември, когато пред дискотеката "Че Гевара" в съседния квартал Мошино бе гръмнат в главата соченият за наследник на показноразстреляния наркобос Райко Василев- Кръвта - Румен Стефанов- Алф.
В началото на тази година имаше няколко мокри поръчки - първо бе направен втори неуспешен опит за покушение срещу бащата на Райко Кръвта - Васил Станков, за когото се говори, че дърпа конците в подземния свят, а след това в центъра на Перник бе убит показно тартора на конкурентната наркобанда- Николай Христов- Хайо. Убийството на Хайо повтори до най-малките детайли поръчковия разстрел на Райко.
В Перник се заговори за черна прокоба над групировката "Арарски", когато преди около месец мафията даде поредна жертва. При мистериозна катастрофа загина сестрата на Алфа и снаха на Райко -Цветанка Григорова. Младата бе омъжена за неговия брат Румен. Катастрофата стана при неочаквана маневра на Цветанка на шосето от Трън към Перник. Младата жена се връщала от граничното село Лялинци, където фамилията има вила. Засега все още по неизвестно какви причини, тя изненадващо се опитала да направи обратен завой на платното и била блъсната от движещ се насреща насреща й автомобил.
Изтребват се помежду си, коментираха вчера перничани.
Покрай кървавите мафиотски стрелби местните хора си спомниха и за изчезналите през последните години "видни представители" на подземния свят. Последните трима - Кръстю Кръстев - Кръстето, Бойко Славчев и Димитър Гиздов по молоба на роднините им бяха обявени за общодържавано издирване още през май 2007 година, но и днес от тях няма ни вест, ни кост. Няма и официална информация от ГКПП-тата на България за това дали те изобщо са напускали страната.
Дори според роднините им те вероятно отдавна не са между живите.
Заради тежката криминогенно обстановка и показните убийства в Перник преди месеци бяха уволнени шестима офицери от ОДП, сред които и зам.директорът Кирилл Стоилов и началникът на сектор "Борба с организираната престъпност" Роберт Петров.
Заради кървавите престрелки през май на проверка в Окръжна прокуратура и Областна дирекция "Полиция" бяха и представители на Европейския съюз. Резултатите от нея и досега остават пазени в дълбока тайна.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система