Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 31.07.2008 г.
Фотоси от Перперикон и Татул ще гостуват на перничани
Феновете на "Миньор" раздвоени за създаването на нов фен-клуб
Фотоси от Перперикон и Татул ще гостуват на перничани
Любомира ПЕЛОВА
   Съобщи го проф. Овчаров в Кърджали
Фото-изложба за Перперикон и Татул ще се обмисля да гостува в Перник. Това съобщи проф. Николай Овчаров в Кърджали. Идеята възникна спонтанно, провокирана от гостуването на пернишката фото-изложба "Забравените български средновековни манастири и църкви из Пернишко", която бе представен вчера в Регионалния исторически музей в Кърджали.
Делегацията начело със зам.кмета по културата на Перник Иванчо Христов, директорът отдел "Култура" Славчо Чанев и виновникът за раждането на фото изложбата - юристът Росен Иванов, който е и управител на местната фондация "Бъднини" бяха посрещнати подобаващо от зам.кмета, зам. областния управител на Кърджали и директора на тамошния Регионалния исторически музей Павел Петков. "Тази изложба заслужава да се види от всички българи и християни", каза Петков. На официалното откриване присъства и епископ Синорий, ректор на Софийската духовна семинария, който благослови начинанието.
Ръководителят на експедицията на Перперикон проф. Николай Овчаров, който е първоизточникът на идеята за излизането на уникалните пернишки манастири и църкви от забвение и популяризирането им, сподели: "Познавам много от тези паметници, тъй като съм работил много по църквите в Западна България, там се намират най-добре запазени средновековни църкви в страната. Това е такъв край, в който българщината се е запазила много по-дълго и без прекъсване от османското нашествие през 14 век до днес - нещо, което не може да се каже за други краища на България. През последните две години съм проследил всички стъпки на адвокат Росен Иванов и фондация "Бъднини" и мога да кажа, че такава организирана безкористна инициатива е рядко да се види другаде".
Пернишката делегация посети професора на Перперикон и разгледа историческото наследство от траките, на което и до момента вървят усилени разкопки. Димитър Овчаров пожела на перничани успех на започнатите разкопки на крепостта "Кракра" в Перник.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система