Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 25.09.2008 г.
Радомирски търговец - иманяр се отърва с 1000 лева глоба
Търновско-габровска бригада ще ръководи мача в Кюстендил
Радомирски търговец - иманяр се отърва с 1000 лева глоба
Любомира ПЕЛОВА
   Античните предмети и монети конфискувани в полза на държавата
Пернишкият Окръжен съд вчера наложи 1000 лева глоба на 52-годишния жител на Радомир Георги Христов, управител на ЕТ "Георги Христов" заради иманярските му страсти. При спецакция на пернишкото звено за борба з организираната престъпност към ОД на МВР, извършена под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура, на 7 март миналата година в дома му в Радомир и в къщите му в близките села Извор и Байкалско бяха намерени и иззети 248 златни и сребърни антични монети, глинени и метални съдове от римската епоха, ловно оръжие и боеприпаси за него. След финала на акцията тогавашният директор на полицията в региона Тодор Илиев заяви, че 76 от монетите са били обработени и подготвени за продажба извън пределите на страната, доказателство за което били специално изготвените каталози на монетите.
По време на досъдебното производство стана ясно, че ценните предмети са главно от района на радомирското село Байкалско, който е известен с многобройни тракийски и римски могили и селища. Тогава срещу Христов бе повдигнато обвинение по чл.278 "а" от Наказателния кодекс.
Пред съда търговецът - иманяр твърдеше, че древните монети, накити и предмети са наследство от баща му, както и откритите металотърсачи - фабрична изработка и самоделки. Той обаче е починал през 1990 година, а според свидетелските показания специалните уреди са се появили у Христов около година преди обиските.
Ловните пушки и боеприпасите за тях се оказаха законно притежавани от търговеца и съпругата му Татяна, тъй като те били от години членове на авджийската дружинка в Радомир. Съхранявани са били по правилата в заключени метални каси, но заради проблеми с децата семейството забравило да пререгистрира оръжието, затова повдигнатото обвинение за незаконно притежание отпадна. Въпреки това пушките и боеприпасите по решение на Пернишкия Окръжен съд са иззети в полза на държавата.
Христов бе признат за виновен по чл.278 "а" от Наказателния кодекс. В него се казва, че който открие паметник на културата или друга ценна историческа находка и в продължение на две седмици съзнателно не съобщи на властта, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева.
Тъй като процесът срещу 52-годишния радомирец се води при условията на съкратено съдебно следствие, той бе признат за виновен и получи сравнително леко наказание глоба в максималният й размер. Антиките също са иззети в полза на държавата и са предадени на Националния исторически музей и пернишкия Регионален исторически музей.


Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система