Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 21.11.2008 г.
Мераклии зе лесни печалби унищожават пещерите ни
Мераклии зе лесни печалби унищожават пещерите ни
Любомира ПЕЛОВА
   Духлата губи красотата си, от "Пепелянка" няма и помен
Духлата - една от най-дългите и най-красиви пещери в България,намираща се край пернишкото село Боснек, е пред гибел. За това алармира Алексей Жалов - зам.председател на Българската федерация по спелеология.
Режимът за опазване, ползване и посещения в природния паметник, определен от нормативните документи за неговото обявяване на защитена територия, сред които са планът за управление на ПП"Витоша", заповеди на РИОСВ РД-103/17.11.2006 и на ДПП Витоша 34/20.11.2006г и на областния управител на област Перник за регламентираното влизане в пещера Духлата от 13.06.2007година, системно се нарушава, алармира той в специално писмо до областната и общинската управа на Перник, РИОСВ и екоминистреството.
Въпреки че след инцидента с тримата пещерняци преди около две години, когато те едва не загинаха, входът на пещерата бе затворен с желязна врата, злосторници са подкопали основите на вратата и са направили Духлата достъпна за свободни посещения, влизането в нея е извън всякакъв контрол. По-страшното е, че пещерата е превърната в обект на нерегламентиран бизнес, въпреки че е определена като обект с контролиран достъп на влизане. Туристически фирми и оператори предлагат в интернет посещения на уникалното природно образование, алармира Жалов и цитира конкретните сайтовете на няколко нарушители . Достатъчно обаче е да влезеш в търсачката на гугъл и ще откриеш десетки други, някои от които са придружени от карти, фотоси и друг богат материал. Чрез интернет се предлагат и в момента атракционни посещения на пещерата срещу 80 лева. Групите са от десетина души, а измислените "туроператори" си осигуряват чиста печалба от по 800 лв само от влизането на едена группа, разказва Жалов.
Интересът към най-дългата пещера в България и нейните красоти провокира и неформални групи от любители на пещернячеството . Духлата е обект на заслужен интерес и от страна на организираните пещерняци. По принцип, те са коректни и спазват нормите за разумното ползване и опазване на пещерата, но вероятно сред тях има и лица, които ги нарушават, признава Жалов. Липсата на контрол и регулиран достъп в Духлата се отразява изключително негативно, дори пагубно върху естественото й състояние. Вече са налице редица поражения в нея - стените са издраскани с твърди предмети, появили са се всякакви направени с боя и спрей нелепи надписи, знаци и имена на хора. В пещерата се изхвърля отработен калциев карбид и различни твърди отпадъци.
Най-страшното обаче е, че се чупят и къртят пещерни образувания - сталактити, сталагмити, кристални агрегати, които се продават на "черния" пазар. Пред пещерата дори е засичан микробус, на който са товарени уникалните природни образувания за продажба на черния пазар.
С всеки изминал ден природната цялост на пещерата се нарушава, тя губи от своята красота и се разрушава!
Не на последно място стои въпросът за безопасността на неорганизираните посетители на пещерата, които влизат в нея без необходимата специфична пещерняшка подготовка и защитно облекло. Вече съществуват сериозни предпоставки за възникването на инциденти, между се откроява загубването в най-сложния пещерен лабиринт в страната, е посочено в сигнала до регионалните и национални институции.
Ако тази вандалщина не спре, пещерата може да загине, така както е унищожена по време на соцепохата друга пещера в Боснешкия карстов район - "Пепелянка".

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система