Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 25.03.2009 г.
Аптеките в региона аптеки затегнаха режима за купуване на лекарства
Аптеките в региона аптеки затегнаха режима за купуване на лекарства
Зоя ИВАНОВА
   Без рецепта само аналгин, аспирин и витамини
Аптеките в Перник масово изпълняват изискването да не се продават илачи без рецепта - видя на място репортер на Съперник. Чрез своеобразен "обход" на големите аптеки в центъра на града наш човек се опита да купи на блистери и без рецепта някои илачи. Болшинството от фармацевтите обясняваха търпеливо изискванията по новите разпоредби. Аспирин, аналгин и витамини са най-разпространените медикаменти които можем да си купим спокойно без за това да имаме съответната бланка от джипито. Това са най-елементарните болкоуспокояващи. Масово купуваните от хората течен аналгин и аолин, като бързодействащи болкоуспокояващи се дават само срещу рецепта. Под забрана са доста разпространени лекарства, болшинството от които хората с години са купували свободно. Възрастна жена коментираше пред едно от гишетата че ветото е ударило и хапчетата й за кръвно, които пие с години. Купувах си ги на блистер, защото ми е по евтино, сега какво ще правя. Има начин да се купуват и таблетки на блистери от цялата опаковка, успокои аптекарката.
Като цяло хората са недоволни от нововъведението - това е наблюдението на работещи в тази област. Не са малко и тези, които идват от селата в областта за да вземат лекарство, което го няма в по-малките населени места. И тук започват по-големите скандали, защото трябва да се връщат отново за рецепти.
Забраната за свободна продажба на лекарства стана факт през декември миналата година, когато беше публикувана и наредба в тази насока. Тя е съобразена с изискванията на Европейския съюз, който следи да няма самолечение сред населението.
Стриктното изпълнение на разпоредбите от страна на аптекарите не учудва, като се имат предвид солените глоби, които са предвидени за неизпълнението им. Санкциите за нарушителите са от 1000 до 3000 лева. Има наказания които стигат и до 9 000 лева. В аптеките ще се водят дневници в които ще се вписват изпълнените през деня рецепти, имената на лекаря изписал илача.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система