Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 02.06.2009 г.
Двойно повече катастрофите с пострадали деца на пътя
Три години условно за пияния полицай, убил двама на пътя
Изгоря Лада Нива
Картонени пистолети горяха символично пред Двореца
Тенисистите ва ПТГ”Югагарин” станаха шампиони на страната в Кърджали
Вигенин откри хоспис «Св. Иван Рилски»
Двойно повече катастрофите с пострадали деца на пътя
Любомира ПЕЛОВА
   И родителско безхаберие в основата на част от тях
Двойно повече са и катастрофите, и децата, станали жертви на пътни инциденти в Пернишко от 1 април 2008 до 28 май 2009 г. В сравнение с аналогичния предходен период, съобщи полицейски инспектор в “Пътна полиция” в Перник Стефан Петров. 18 от общо 31 пътни инцидента с участието на деца и юноши са тежки. Загинало е едно дете, други 19 са били ранени, сочи черната статистика на пернишките полицаи. За същия период на 2007-2008 г. пътните инциденти са 28. 14 от тях са тежки, с 14 ранени деца, но без смъртни случаи.
Според инспектор Петров ситуацията е тревожна. Въпреки превантивните инициативи от МВР и Областната дирекция на МВР в Перник, резултатите не са по-различни от тези в цялата страна.
На територията на област Перник са станали 62 пътнотранспортни произшествия от януари до момента с девет убити граждани и 68 ранени. За миналата година пътните инциденти са 48 със седем убити и 57 ранени.
Пострадалите при пътнотранспортни произшествия деца и юноши най-често са на възраст между 10 и 17 години. Пътните инциденти стават най-често във времето между 10.00 и 14.00 часа и между 16.00 и 19.00 часа. За посочения период 11 деца са били блъснати от автомобили като пешеходци.
Децата на възраст до 15 години са най-застрашени на пътя като пешеходци. Злополуките с тях настъпват най-вече в населените места поради внезапно и неправилно излизане на децата в опасната зона пред движещи се автомобили; неправилно движение на заден ход и несъобразена скорост на шофьорите.
Най-много пътнотранспортни произшествия с деца-пешеходци стават на уличните отсечки между кръстовищата, в районите на спирките на обществения транспорт и на пешеходни пътеки. Голяма част от пътните инциденти с пострадали малки деца се дължат и на липсващ или недостатъчен контрол от страна на възрастните.
В региона ще се проведе полицейска акция “Ваканция - да спасим живота на децата на пътя” от 1 до 15 юни, каза още инспектор Стефан Петров. Той допълни, че децата като участници в пътното движение са най-незащитени и възрастните трябва да обединят усилията си, за да бъдат предотвратени евентуални нещастни случаи. Инспектор Петров постави акацент върху още един проблем - ако детското безхаберие може да си извини, това на родителите е непростимо. Непълнолетни и неправоспособни юноши карат със знанието на бащи и майки мотопеди, мотоциклети и дори автомобили, регистрирани на родителите. Често възрастните дори насърчават подрастващите и това става причини за страшни трагедии. Такъв беше случая с 11-годишния Д.Д. от брезнишкото село Ноевци, припомниха от „Пътна полиция”. Детето загина на пътя от Кюстендил за София на входа на град Радомир, карайки кросов мотоциклет КТМ без регистрационни табели. Момченцето излязло с мотоциклета на разходка заедно с баща си, който е карал мотоциклет заедно с детето.
Оставените без надзор малчугани също често стават жертва на нелепи пътни инциденти. Подобен бе случаят с четиригодишно момиченце в пернишкото село Пали лула, което в първите дни на май едва не бе убито от движещ се с превишена скорост автомобил. Малката се измъкнала от двора и излязла на шосето от Перник към Брезник и бе пометена от 32-годишния Ю.Ц. Детето бе настанено в болницата, където лежа заради получената травма на главата.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система