Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 21.07.2009 г.
Лятно училище по подхода "Връстници обучават връстници"
В региона вече започна жътвата на пшеницата
Маскирани потрошиха два автомобила в Кладница
Стопанин простреля апаши, обрали баща му посред бял ден
200 спортуват организирано в Брезник общината помага с 33 хиляди годишно
Традиционен илинденски курбан в брезнишкия храм „Св.Пророк Илия”
Лятно училище по подхода "Връстници обучават връстници"
Разговора води Николай НИКОЛОВ
   Повече за идеята разказва пред "Съперник" Анелия Дренска
-Как се сформира идеята за такъв образователен лагер и по какъв начин набирахте ученици за участие?
Лятно училище по подхода " Връстници обучават връстници" в рамките на Компонент 7 на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" се провежда за шеста поредна година в НДЕК с. Ковачевци. То се организира от координаторите по Компонент 7 "Превенция на ХИВ/СПИН сред млади хора във и извън училище"на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".
От 2009г Община Перник е пилотна община по компонента. Това даде възможност на 12 ученици от ГПЧЕ "Симеон Радев", СОУ " Д-р Петър Берон" и V-то СОУ "П.Р.Славейков" да преживеят "магията Ковачевци".При подбора на ученици са спазени изискванията на организаторите за включване на младежи ,които имат лидерски умения, инициативни са и проявяват интерес към темата ХИВ/СПИН.
-Какви са личните Ви впечатления от проекта?
Досега познавах Програмата по-скоро откъм административната й страна. Бях чувала за провеждането на Летните училища, но тази година за първи път имах възможност да участвам лично и останах впечатлена от възможностите и ентусиазма на младите хора, посетили лагера.
-Какво е участието на Община Перник що се отнася до реализирането на дейностите по Програмата?
Съгласно споразумение между Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и Министерството на здравеопазването, Република България получава безвъзмездна финансова помощ за реализиране на дейностите по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". Програмата действа от 2004 година, като през 2007 Фондът реши да подпише допълнително споразумение за продължаване на финансирането и предостави 17,8 милиона евро. Тази безвъзмездна помощ е предназначена за изпълнение на дейностите по Програмата в периода 2009-2011 година. Общият период на продължение на изпълнение на Програмата е шест години /2009-2015/.
На територията на община Перник се реализират дейности по три от компонентите:
- КОМПОНЕНТ 3: Укрепване и промоция на услугите за тестване и консултиране за ХИВ. Имаме функциониращ КАБКИС.
- КОМПОНЕНТ 4: Превенция на ХИВ сред интравенозно употребяващите наркотици.Компонентът се реализира от фондация "П.У.Л.С"
- КОМПОНЕНТ 7: Превенция на ХИВ сред младите хора във и извън училище със специален фокус върху младите хора в най-голям риск.
-Имате ли някакви планове за по-нататъшно развитие на подобни дейности?
-Възнамеряваме да създадем Общински клуб на обучители на връстници като използваме като ядро обучените в Ковачевци млади хора.
-До каква степен според Вас подобни мероприятия биха оказали въздействие върху младите хора и проблемите им?
-Обучителите на връстници са полезни за работа и в рискови младежки групи, и в училищата като цяло, за да може да се задържи ниското ниво на разпространение на ХИВ/СПИН в страната. БМЧК също работят по подхода "Връстници обучават връстници". Според мен използването на младите като фокус група и генератор на идеи е много по-удачно за работа в младежка общност, отколкото обучаването от страна на по-опитни хора и учители.Считам , че допускането на младите хора като равностойни партньори ще доведе до положителни резултати.
-Решили сте да използвате актуални методи за достигане до съзнанието на младите, например интерактивно обучение. Смятате ли, че така идеите и внушенията Ви ще бъдат по-достъпни за участниците?
-Да, това е един личностно-центриран подход, който в същността си е ориентиран към индивидуалността на ученика. Предимство е също така, че интерактивните методи изискват максимална активност, не просто поднасяне на готови знания. Освен това процесът на обучение предразполага учениците към дейно участие, споделяне и чуване на различни мнения. За мен това е един изключително ефективен метод за поднасяне на всякакъв тип информация, но за съжаление българската образователна система все още е далеч от подобни стандарти. Училищата ни не възпитават социално зрели личности; те дават теоретични знания по определени предмети, но не им се удава да предадат чисто житейските уроци и да ни научат как да бъдем социално активни личности, отстояващи собствена позиция.
-Вие като част от преподавателския екип научихте ли нещо ново на лагера?
-Смятам, че имам достатъчно добра теоретична подготовка по темата превенция ХИВ/СПИН. От полза обаче бе контактът с хората и сверяването на часовника с другите общини. Паралелно с тийнейджърите бяхме обучавани и ние като членове на общинските екипи по същата програма. По време на следобните сесии работехме съвместно с младежите, а не липсваше и сътрудничество с колегите от други общини. Въобще самата атмосфера беше благодатна за открито общуване и споделяне на планове и идеи.
-Удачно място ли е НДЕК Ковачевци като място за провеждане на лагера?
-НДЕК се използва за шеста поредна година от Министерство на здравеопазването като място за провеждане лятното училище. Удобно е, защото базата разполага с голямо пространство и много зали. Освен пленарните заседания, на които присъстват всички, организацията включва и занимания в малки групи. Това предопределя необходимостта от наличие на достатъчно зали, в които да се работи поотделно.
-Каква точно е вашата сфера на дейност?
В голяма степен работата на Превантивно- информационния център е свързана с т.нар."трудни деца"- с девиантно и асоциално поведение, с противообществени прояви. Оптимист съм за бъдещето- с такива млади хора , каквито срещнах в Ковачевци, може да се постигне много. Радвам се, че младежите усетиха отговорността от това да бъдеш свободен.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система