Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 26.08.2009 г.
КНСБ: Мапа Дженгиз скандално нарушава нашето законодателство
Спонсор подари детска площадка в Драгичево
Лекари източвали бюджета през семейните фирми
В Перник въртят далавери с ортопедични стелки
Половион милион влагат в основен ремонт на пернишкия детски комплекс
Перник ще бъде домакин на Дни на европейското наследство
Дубълът на "Миньор" громи "Монтана" с 4:0
КНСБ: Мапа Дженгиз скандално нарушава нашето законодателство
Любомира ПЕЛОВА
   Турската фирма, изграждаща магистрала „Люлин”, дискриминира българските работници
Турска фирма „Мапа Дженгиз”, изграждаща автомагистрала „Люлин” скандално нарушава българското законодателство, дискриминира работниците, които не са от турски произход, алармира на специална пресконференция вчера председателят на РС на КНСБ в Перник Наташа Ангелова.
Според нея на обекта работят около 120 българи. До скоро правата им не са били защитени по никакъв начин. Нарушаван е Кодексът на труда, особено в частта му на безопасни и здравословни условия на работа, правото на сдружаване, на създаването на синдикални организации, които да защитават интересите на работниците, поясни Ангелова.
На 5 август тук е била създадена официално структура на КНСБ, в която са били включени 69 човека. За неин председател е бил избран Боян Начев, за секретар – Методи Зафиров. Заради опита му да защити своите права и тези на колегите си, от 24 август Боян вече е уволнен, същата съдба вероятно ще има и заместничката му Илияна Гогева. Тя е в момента е в болничен отпуск заради тежките неврологични проблеми, получени в резултат на упражненият върху нея натиск от страна на турските работодатели след създаването на синдикалната структура, поясни лидерката на КНСБ в региона Наташа Ангелова. Разправата срещу активистите на синдиката е започнала след като те алармирали национална електронна медия за нарушенията, на които са подложени, бе изнесено на вчерашната пресконференция.
„Всички надписи и табели в района на обекта, включително и на съоръженията и дори в кухнята са на турски език и са неразбираеми за българските работници. Да си член на синдикална организация означава да бъдеш подложен на гонение. Не се раздава защитно работно облекло, полагащото се кисело мляко като противоотрова. Най-страшното е обаче изчислението на работните заплати. Дори българските турци получават по-високи възнаграждения от нашите работници. Хората, които дойдоха от Турция пък вземат два-три пъти по-високи възнаграждения. Във фирмата действа двойно счетоводство” твърдят КНСБ-лидерката Наташа Ангелова и вече уволненият бивш председател на синдикалната организация в „Мапа Дженгиз” Боян Начев. Вместо по 8 часа, работниците на турската фирма работят по 9 – 10 часа, с един или два почивни дни в месеца, пояснява той. И според регионалният лидер на КНСБ Ангелова не е ясно дали и как се заплаща допълнително изработените часове, както и трудът, положен в почивните дни. Още повече, че хората полагат допълнителен труд без изискуемите за това документи.
„Турската фирма, изграждаща автомагистрала “Люлин”, грубо нарушава човешките и синдикални права. КНСБ ще сезира всички компетентни органи, се отнасят до неспазване на Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Работно облекло на определените категории персонал не се осигурява. За заварчиците няма предпазни престилки. На тях не им се осигурява нито кисело мляко, нито газирана вода, каквито са изискванията в българското законодателство. Едва от вчера или онзи ден са поставени първите две химически тоалетни. Досега санитарни възли на обекта нямаше”, обобщи председателят на РС на КНСБ в Перник Наташа Ангелова.
И допълни, че едва от 24 август в турската фирма са започнали да правят списъци за работно облекло. “Знаем, че са раздавани обувки, но не на всички работници. Те са получили само гащеризони. По твърдение на ръководството на “Мапа Дженгиз” са раздавани каски и ръкавици”, заяви Ангелова. От регионалната структура на КНСБ в Перник посочиха още, че храната на работещите в турската компания е под всякаква критика и не отговаря на необходимата калоричност. На работниците не се осигурява дори топла вода. Председателят на РС на КНСБ в Перник поясни още, че комуникацията между работниците и ръководството на обекта е невъзможна – говори се само на турски. КНСБ ще внесе искане по член 46 от КТ за предоставяне на помещение за синдикална дейност с всички последващи и разписани от закона необходимости – бюро, столове, телефон, ключ и надпис на български език “Синдикален комитет на КНСБ”, подчерта Наташа Ангелова.
Българското занокодателство във фирмата трябва да се спазва, заяви тя и припомни, че парите за строежа на АМ “Люлин” са на европейския и на българския данъкоплатец, тъй като 25% от аутобана са ангажимент на българската държава. “Никой да не си въобразява, че там е изградил държава в държавата и че някой може да си позволи да гони български синдикат, визирам РС на КНСБ и никой не може да заявява, че тук е Турция. Срещу турските граждани нямаме нищо против, но настояваме в обекти, които са в България да бъдат спазвани законите на българската държава”, бяха думите на Наташа Ангелова. Тя посочи, че строителството на АМ “Люлин” се оказва най-скъпото в света с цена от 7,5 милиона лева на километър. И припомни, че в Ирландия друга турска фирма е била прогонена, тъй като е дискриминирала работници емигранти. В България „Мапа Дженгиз” подлага на дискриминация български работници, което е не просто недопустимо, а скандално, каза още Ангелова.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система