Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 11.10.2002 г.
Съветниците гневни на управляващите
Три села денонощно в бойна готовност
Декларация
Съветниците гневни на управляващите
Яна ТОДОРОВА
   Представителите на местния минипарламент приеха на извънредно заседание вчера декларация, с която се противопоставиха срещу унищожаването на двигатели от ракетите СС-23 на територията на Община Перник. /Декларацията публикуваме по-долу/
Заседанието започна в 9.30 часа сутринта и с кратка почивка продължи до 11.30, когато беше приет окончателният вариант на документа, който беше подкрепен и от сдружението на кметовете на населени места. Ръководството на ОбС - Перник покани още в сряда лично министъра на отбраната Николай Свинаров, областния управител Димитър Колев и всички депутати от Пернишки многомандатен район. На поканата се отзова депутатът Бриго Аспарухов, който си тръгна преди края. Останалите народни представители отсъстваха от зала “Панорама”.
Всеобщо беше мнението, че България трябва да пристъпи към унищожаването на ракетите, но районът край Студена е крайно неподходящ за този процес. Според съветника Валентин Пешев горивото на ракетите има силно реактивни вещества, които могат да нарушат екологията в района. Затова двигателите трябва да бъдат унищожени при подходящи условия. В Перник ли сме най-големите балъци, та да допуснем това да стане тук, запита Пешев.
Съветниците бяха категорични, че липсва диалог и взаимодействие между местната и централната власт. И не приеха обясненията на министър Свинаров, че не е длъжен за такъв жизненоважен въпрос да уведомява кмета на Общината и областния управител.
Напрежението в зала “Панорама” беше изключително високо, а отправените упреци към управляващите - крайно остри. Чуха се реплики като: “Заспала политика на заспали позорници”, “Срам! Позор!”. А редакционният коментар на вестник “Съперник” от вчера беше многократно цитиран в залата. Съветниците се съгласиха, че за такива действия е срамно дори да се искат оставки. Иван Балабанов от Комунистическата партия запита: Това ли е новият морал на правителството - да влизаш като крадец в населеното място? И завърши: Браво на такъв морал! И още: Искам като вървя през Перник да виждам усмихнати хора, а не майки с черни забрадки. А разкарването на ракетите от град на град оприличи на семейство Зрънкови. Да ги разкарват ракетите от област в област и да ги тупнат в най-наивната - обобщиха и други съветници.
В залата на няколко пъти призовааха управляващите да проумеят трагедията на обикновените хора. Кметът на Рударци Симеон Павлов подчерта, че в следствие на бомбардировките над Сърбия и досега съхнат дърветата, които имат огромна роля в пречистването на въздуха. Конският кестен, дюлата, зимната круша и доматите били поразени след войната в западната ни съседка, въпреки че и тогава слушахме уверения, че опасност за нас няма.
Изразено беше мнение, че за управляващите Перник не съществува като област и окръг на картата. Дори и природният парк “Витоша”, който две трети е на наша територия, бил определен за столичани и за чужденци, допълни още г-н Павлов.
Областният управител Димитър Колев беше призован да защити интересите на населението. Г-н Колев също беше обект на нападки, заради изявлението си, че Студена никога не е спрягана като вариант за унищожаване на ракети. Съветниците отляво го обвиниха, че е допуснал да бъде подведен и то от собственото си правителство и му поискаха оставката. Колегите му отдясно обаче се изказаха в защита на областния, както и в защита на кмета на Студена - Ивайло Драгомиров, който също отнесе упреци от представителите на БСП.
Димитър Колев и съветници от БСП влязоха в спор чия е заслугата да се върнат натоварените в прицепи ракети обратно към София миналата нощ. Спорът възникна, след като г-н Колев заяви, че две цистерни с вода не могат да спрат военната колона и че е имало опасност камионите да продължат. Колоната била върната чак след намесата на областния управител. Това изказване обаче предизвика недоволството на седящите отляво.
Кметът на Драгичево Спас Спасов предложи в декларацията да се допълни едно изречение, че хората ще блокират магистралата, докато министър Свинаров не подаде оставката и не се извини на местното население. А Иван Николов от ОДС призова общинските съветници да застанат също на магистралата, за да покажат на населението, че наистина са с него.
Спор беше породен и от противоречивите данни за това дали има в момента двигатели на СС-23 на полигона край Студена, или не. Според част от съветниците лично Свинаров при посещението си в сряда е съобщил, че там вече са докарани шест установки. Областният управител Димитър Колев обаче категорично опроверга тези слухове и заяви, че там няма нищо.
Заседанието започна в 9.30 часа вместо предварително оповестения час 9.00, защото от Министерството на отбраната беше получена информация, че техен представител пътува към Перник. Чак в края на сесията стана ясно, че в залата е присъствал полк.Йохан Стоянов от пресцентъра на министерството. Той обаче не пожела да застане пред микрофона. Само председателят на ОбС Юрий Драганов препредаде думите му, че ще каже на Свинаров всичко, което стана в залата.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система