Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 16.10.2002 г.
Двигателите на СС-23 - опасният “демонтаж”
“В и К”: Спирането на водата няма връзка с военните
Поевтиняват детски антибиотици
КНСБ рита срещу ракетите
Можем да плащаме водата разсрочено
Двигателите на СС-23 - опасният “демонтаж”
   Реалната опасност за хората и природата от унищожаването на двигателите на ракетите със среден обсег СС-23 става осезаема след разсекретяването на някои технически параметри на оръжията. Телата на двигателите са дълги 3 метра. Диаметърът им е 1 метър, а теглото около 3 тона. Те съдържат твърдо смесено гориво, алуминиев прах на каучукова основа.
Ако бъдат унищожени чрез изгаряне всеки двигател ще отдели около 600 кг хлороводород, 1000 кг солна киселина, азотен двуокис и вода. Температурата, която се развива при този процес, е около 3500°С.
Солната киселина най-вероятно ще се просмука в почвата и ще отрови водата. Хлороводородът може да унищожи растителността и дивеча в неустановен засега радиус.
Особен риск при демонтажа на ракетите се съдържа в системата за защита, която е военна тайна и най-вероятно се знае само от руснаците. Всички секретни оръжия от времето на студената война имат система за самоунищожение, т.е. самовзривяване, при опит да бъдат демонтирани. Така руснаци и американци предпазват военната си техника от шпионажа на противника.
Не се знае какво ще последва при операцията, която невинно се нарича демонтаж, смятат военни специалисти. Това обяснява потайността и недомлъвките, с които Министерството на отбраната се опитва да обясни непонятното за перничани разтакаване на ракетните двигатели из България. Никой не обяснява и кога и кои експерти са сметнали, че полигонът край Студена е безопасен.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система