Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 27.11.2009 г.
Български работници на АМ „Люлин” заплашват с граждански протести
Пререгистрират училищни обекти за хранене
Горан Янкович има договор с "Миньор" до края на лятото
Кметът Янакиева сред номинираните за почетния приз «Човек на ХХІ век»
Приеха стратегия за корпоративна социална отговорност до 2013 год.
Няколко основни правила, важни за оцеляване през зимата
Български работници на АМ „Люлин” заплашват с граждански протести
Любомира ПЕЛОВА
   Властимащите бездействат пред нарушенията на българското законодателство
Социалното напрежение сред българските работници, изграждащи автомагистрала „Люлин” се нагнетява непрекъснато, алармира председателят на РС на КНСБ в Перник Наташа Ангелова.
Това е показала поредната проверка извършена през последните два дни на обекта. Фишовете за октомврийските заплати още веднъж категорично показаха, че работещите в турския консорциум „Мапа Дженгиз” българи са обект на дискриминация, тъй като възнагражденията за една и съща работа, при едни и същи условия, са в пъти по-малки от тези на турските им колеги, твърди синдикалистката и подкрепи тезата си с конкретен пример. Във фиша на турчин, роден в България, както самият работник е уточнил, заплата му за октомври, като общ работник е 900 лева. Колегата му от български произход взема близо три пъти по-малко.
На събранието, проведено вчера сутринта, преди началото на работния ден, българските работници и специалисти, са поставили свои конкретни искания, адресирани от премиера, МРРБ и БТСП и напомнят на правителството и парламента, че търпението им е свършило, не желаят повече да бъдат третирани като роби в собствената си държава. След последното изплащане на заработките за октомври е лъснала нелицеприятната истина, че българското законодателство продължава да бъде нарушавано от турския ходинг. За пореден път в начислените заплати липсват парите за прослужено време, например, а турците ще получат три пъти по-високите си възнаграждения в евро.
От август 2009 г. основната синдикална организация на обекта и Регионалната структура на КНСБ в Перник многократно са сигнализирали председателя на парламента Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и ръководството на фирмата за грубите нарушения на българското и европейско трудово законодателство по отношение възнагражденията на строителите и осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд.
Българските работници и специалисти, изграждащи магистралния път, са заявили готовността си да предприемат крайни граждански действия, за да защитят своите трудови и човешки права, тъй като Големо Бучино, където се намира временното селище на строежа, след всичко случващо се и явното беззаконие, продължава да бъде турска територия. .
Ръководството на СО на КНСБ в „Мапа Дженгиз" вчера за пореден път се обърна с искания за проверка и спазване на трудовото законодателство от ръководството на турския холдинг.
Заради ескалиращото напрежение социално напрежение и липсата на конкретни действия от българските институции, в чиито ръце е правото и задължението да защитят интересите на работниците, президентът на КНСБ доц. д-р Желязко Христов е поискал спешна среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и изпълнителния директор на „Главна инспекция по труда" Румяна Михайлова, в която да участват и мениджърският екип на „Мапа Дженгиз", ръководството на синдикалната организация на КНСБ на строежа и представителите на централата на най-големия български синдикат.
Ръководството на КНСБ счита, че бездействието на мениджърския екип на „Мапа Дженгиз" за спазване на трудовото законодателство ще доведат до неконтролируеми, крайни граждански действия, за последиците от които вина ще има турския консорциум, заяви Наташа Ангелова.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система