Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 02.12.2009 г.
„ЛюбоФна история” – смях през сълзи, сълзи от смях
Опростиха дълговете на бивш подсъдим
Липсата на средства затвори кабинета за изследване от СПИН в Перник
Заседаваха пернишките минипарламентаристи
Кредиторите на „Топлофикация Перник” гласуваха оздравителната програма
„ЛюбоФна история” – смях през сълзи, сълзи от смях
Любомира ПЕЛОВА
   Следващото представление ще е в средата на декември
„Любовта е прогресивно развитие, базирано върху физическите развлечения, допълнителния доход и сходството на социалния произход!” Това е една от ключовите фрази, която кара публиката да се смее, после и да поразмисли в пиесата „ЛюбоФна история”, играна преди дни на сцената на Общинския младежки дом.
Темперамент, брилянтно актьорско изпълнение и режисура, които заразиха и зрителите. Много смях, чак до сълзи, сълзи, които идваха после, когато човек превърти още веднъж в ума си посланието, което авторът на „ЛюбоФна история” Мърей Шизгал му отправя – ето ,това е най-кратката характеристиката на постановката.
„Виновник” за поредния за перничани празник на Мелпомена е актьорът Васко Чушев.
Изборът и на пиесата, и на актьорите, и на режисьора е негов. С Николай Илчев те са колеги в трупата на пернишкия общински театър. Младата Лора Мутишева е част от трупата на Сатиричния театър. И двамата са изключително талантливи, а с режисьора Христо Симеонов от първия учебен ден в тогавашния ВИТИЗ до днес не могат да го разделят нито времето, нито разстоянията.
До реализацията се стига обаче едва когато любимият и добре познат на перничани актьор получава одобрението на целия екип.
Не е случаен и изборът на сцената, на която е поставена пиесата. Причината е простичка, разказва Васко Чушев. От години той ръководи тук театрално студио и работата върху спектакъла е един своеобразен учебен процес за непрофесионалните актьори, които ръководи. С тях вече той е направил няколко пиеси. „Не можем да вадим обаче всеки месец по една нова премиера, тъй като момчетата и момичетата имат и свои допълнителни ангажименти - част от тях са все още ученици, други са студенти. Но презумпцията ми най-вече беше да им дам възможност да видят и нещо повече от кухнята на театъра. Да видят как работят професионалните актьори, да се зарадват дори на това, че не само Васко Чушев мъчи тях, а и него го мъчи режисьорът. Това е един много полезен за тях процес. И не на последно място – искахме чрез представлението да осигурим и някакви приходи с които да подпомогнем разходите, които има и театралното студио и културната дейност като цяло Общинския младежки дом”, разказва Васко.
Той е изключително доволен от това, че децата, както нарича младите актьори от студиото, са присъствали на репетициите, следели са отблизо изграждането на спектакъла като цяло.
А той е направен доста бързо, като се има предвид, че всички един по един се поболели – първо режисьора Христо Симеонов, после актьорите. „Практически, имахме по-дълга работа на маса, отколкото на сцена. Така преди премиерата имахме само четири цялостни завъртания на спектакъла, което наистина е твърде малко за такава тежка пиеса” споделя Чушев. Брилянтният прочит на „ЛюбоФна история” от страна на режисьора, точните решения на всеки един момент от постановката,амбицията и добре свършената още на маса работа от страна на тримата актьори, са си казали думата. И крайният резултат е налице – един искрящ от настроение и смях, изпълнен и с много подтекст спектакъл.
И още една малка тайна за своя избор прави пред „Съперник” Васко. „ЛюбоФна история” не е избрана случайно. На българска сцена тя е играна малко. Но преди 21 години, младият актьор, току що стъпил на сцената на тогавашния Драматичен театър „Боян Дановски”, получава ролята на Милд. Повечето от представленията тогава обаче са играни на турнета. В Перник тя има 7-8 представления на тогавашната Камерна сцена. Но и в нашия град, и навсякъде в страната „ЛюбоФна история” е приемана отлично, въпреки че е доста сложна пиеса. Доказателство за това е и различните позиции, които имат днес хората от творческия екип, върнали я отново към живот. Васко Чушев например смята, че това е една парадоксална комедия. Режисьорът Христо Симеонов пък я определя като мелодраматична трагикомедия.
Другата голяма провокация е в самата пиеса – тя носи в себе си изключително коварна драматургия и една грешка било на актьор, било на режисьор би изпратила целия труд по дяволите. Трябваше да се работи много прецизно, много елегантно, и мисля, че ние успяхме не крие радостта си от крайния резултат Васко. Направихме постановката не с идеята за алтернативна сцена, ние сме просто професионалисти, които създават едно представление, носещо им радост. Пък и лично аз тръгнах към него с още един мотив - през последните години нямам роля, която да ме удовлетворява. А в ролята, която изиграх в „ЛюбоФна история” се почувствах в стихията си, мисля, че показах всичко, на което съм способен, споделя „виновникът” за поредния театрален празник.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система