Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 11.01.2010 г.
С какво ще запомнят перничани Отминалата вече 2009 година
От «Мапа Джентиз» извиват ръцете на пернишките управници
Задържаха избягалият от затвора дивотински убиец Малин Крумов
Апаши нахлуха в пернишкия Регионален исторически музей
Полицията започна масиран отпор срещу разпространението на дрога
Волейболистите играха с „Монтана”
С какво ще запомнят перничани Отминалата вече 2009 година
Продължава от миналия брой НОЕМВРИ
   С добро и лошо бяха белязани миналите вече в историята месеци
В началото на ноември започна делото за жестокото убийство на 15 годишния Алберто.Тийнеджърът бе насечен с брадва от 19 годишен строител Владислав.Н Впоследствие съдът постанови 18 години затвор за убиеца. Делото срещу Живка отново беше отложено - този път заради болна съдебна заседателка. Бременна в четвърти месец перничанка пък официално беше диагностицирана със свински грип. Опасността от свински грип в Пернишки регион стана реална - признаха и специалистите. В болницата се увеличиха почти двойно тези които потърсиха лекарска помощ в страх от грипа. Първи обявиха грипна епидемия в Перник и Трън, впоследствия тя стана факт в цялата страна.Имаше проблем с тамифлуто и предпазните маски по аптеките, по болниците не се почувства липса на медикаменти. Междувременно започнаха да следят за свински грип и при животните.
От здравната каса обявиха, че за десетте месеца на годината най често срещаните нарушения при лекарите при направените проверки е грешно оформени документи.
Националните медии вдигнаха вой за зазидана в мазе възрастна жена в столицата. Оказа се че е бивша пернишка лекарка.Проблемите с очакваните структурни промени в здравеопазването бяха в дневния ред и на новините в пернишко, очакванията бяха най много за съдбата на болниците в Трън и Радомир. Според специалисти пернишката многопрофилна болница няма проблеми да покрие новите изисквания.
От белодробната болница отчетоха 130 човека възползвали се от възможността да се прегледат безплатно за туберкулоза.
От ръководството на топлофикация обявиха че няма да пускат парното на абонати с над 1500 лева борч към дружеството. Появи се информация за закриване на РИОСВ в Перник. Впоследствие се установи че не се закрива, а се преструктурира в дирекция. От ВиК успокоиха перничани че на този етап за разлика от други градове в страната тук цената няма да се вдига. Пак от водоснабдителното предприятие изтече информацията че оттам са дали около 330 000 лева за възстановяване на улици. Интересна инициатива подеха от транспортната кооперация Бус Перник - те направиха благотворителна кампания Вземи билет - дари усмивка, като обявиха че 1 процент от всеки продаден билет ще се отчислява в специален фонд за подпомагане на дома за медико социални грижи в Перник. Кметът Росица Янакиева потвърди за пореден път че социалните дейности ще останат един от приоритетите на кметството и в бъдеще.
Проблемът с осигуряването на заетост беше основна тема на проведената областна информационна среща в областната администрация.
Проблемът с турската фирма Мапа Джингис стана от областен национален. Жителите на Голямо Бучино протестираха срещу строежа от фирмата и настояваха да се направи отбивка в пътя.
Кметът Росица Янакиева направи отчет на свършеното от нея през втората година от мандата. Това направи и кметът на кметство Изток. В града ни отвори врати още един хипермаркет Билла.
ВАС потвърди условната присъда на бивша пернишка съдийка, преди две години Виолина Личева удари пешеходец и напусна мястото на катастрофата. Двойна детеубийца беше пратена в затвор за 12 години, 35 годишната Мариета Маринова не можа да обясни точно пред съда защо убива децата си.Перничани пък не искат да станат съдебни заседатели - ако се съди по това че квотата отново остана незапълнена с 9 човека. За пореден път не беше даден ход на делото срещу шефката на Солидус - този път то беше отложено заради болен адвокат. В пернишкият съд тръгна и делото за ромската вендета в кв. Рудничар, а майката на жертвата обяви че ще иска 30 хиляди лева кръвнина. Тръгна и делото за разтрела на пернишкия наркобос Хайо, свидетел уличи единия от килърите воще две убийства.
ОТ понеделника на 9 ноември полицията официално започна да налага глоби за шофиране без фарове и несменени зимни гуми."Силно започна месецът" и за пернишкият отрезвител - там имаше и по трима задължани за вечер, имаше и пияница който налетя на полицай с ритници. За трети път беше подпалена кола на ченге, отказало подкуп. И в Перник беше отбелязан световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи и беше направената черната статистика че тежките катастрофи, убитите и ранените се увеличават.
Малко преди края на месеца пернишката полиция официално вече имаше шеф - това е варненецът Диан Нанов, който още с първата си среща с журналисти поиска два месеца медиен конфорт. Пак дни преди края на ноември кметът Росица Янакиева беше включена в номинираните за почетния приз Човек на 21 век, а на 30 ноември официално беше обявена за кмет на годината в страната.
Пернишката библиотека влезе в национална програма за модернизиране и компютаризация. Перник пък отново беше тема на скеч на Слави Трифонов, което предизвика гнева на пернишки младежи, които пуснаха гневно писмо срещу него. Резултатът - среща на градоначалникът и Слави на жълтото диванче.
Мис България перничанката Антония Петрова замина за световния конкурс в ЮАР, като преди заминаването беше разпространен и специалния клип който тя беше подготвила за да представи страната ни. Стана ясно че роклите с камъни Сваровски са изработени специално за нея за конкурса.
Поредната кампания против тютюнопушеното имаше своите прояви и в Перник. Този път хората можеха да измерят безплатно съдържанието на въглероден окис в белите си дробове.
ДЕКЕМВРИ
Последният месец на годината логично много фирми и организации използваха да направят своеобразен отчет и анализ на отминаващата си година и да набележат най-конкретните мерки и задачи които им предстоят за следващата.
Началото на декември започна с много разгорещена сесия на пернишките минипарламентаристи, на която трябваше да се вземат важни решения. Кредиторите на Топлофикация пък гласуваха оздравителната програма на дружеството. Перник беше домакин на на национална среща на фелшерите, които настояваха за промени в техния статут.
Интересен казус реши и пернишкия съд,където наказаха с пробация проститутка за опита й да подкупи полицаи.С глоба пък приключи дело срещу екскмет на Перник. Пернишкият окръжен съд уважи искане на комисията Кушлев за отнемане имущество на Райко Кръвта. Отнети бяха имоти на наследниците за около 167 хиляди лева. Продължи и разследването срещу тримата разфасовали и предали за отпадъци паметника на Майстора. Междувременно перничанина убил съсед заради силна музика беше осъден на 16 години затвор, а майка му трябваше да получи 80 000 лева кръвнина.
С хепиенд завърши ромска сага за непозволена любов.
Трима специалисти оглавиха официално хирургично, акушеро гинекологично и ренгеново отделение в пернишката болница след проведени конкурси за тези длъжности.
Трима жители на Рударци обгоряха при локален взрив, двама починаха от раните си. Полицията взе и специални мерки заради причинени от добитът пътно транспортни произшествия. Пипнаха и муркав трънчанин с десетки фалшиви банкноти - той пък твърдеше че ги намерил в боклучарник. Като на филм беше обран нон-стоп в Перник, маскирани и въоръжени прибраха пари и цигари оттам.
И през декември крими хрониката не мина без стрелба - пернишки наркодилър оцеля по чудо след стрелба пред местно заведение, отървавайки се само с куршум в бузата. Според една от версиите за стрелбата става въпрос за преразпределение на пазара на дрога.
Дни преди коледните празници брезнишкото село Гоз влезе като новина номер едно във всички новинарски емисии,оказа се че там се намира една от къщите на групировката Наглите,които са водили жертвите си след отвличане за "сериозно пазене".
Експолицаят Петър Трендафилов пък оглави пернишката поща.
Синдикалисти на АМ Люлин започнаха гладна стачка, никой от ръководството на Мапа Дженгиз не се срещна с гладуващите.
На фона на негативната информация покрай Мапа Дженгиз, от Стомана Индъстри дойде похвалата лично от социалния министър Тотьо Младенов че това е фирма пример за корпоративна социална политика.
От ДВСК започнаха масирани проверки преди празниците. Такива засилени правеха от РИОКОЗ.От полицията и от пожарната започнаха масирана информационна кампания против използването на пиратки. Разясняваха се начините за тяхната безопасна употреба и се обещаваха сериозни глоби за тези, които ги продават по улиците.
Предновогодишно ромка разигра полицаите в Радомир спретвайки им екшън по покрива на жилищна кооперация.
Бяха обявени приоритетите на тазгодишната Българска коледа. Сред децата, които гледаха с надежда за събиране на повече средства от нея беше включено и пернишко дете.
Проблеми с парите за здравеопазване на следващата година противопоставиха лекарския съюз и министерството на здравеопазването на шефско ниво - от пернишката структура на лекарския съюз обаче не подкрепиха становището на лекарския съюз.
Пернишките джипита останаха без заплати заради забавени плащания от страна на здравната каса, въпреки това личните лекари работеха безотказно и изпълняваха задълженията си в унисон с Хипократовата клетва. Заради многото празници и почивни дни накуп те дори изписване предварително илачите на хронично болните. Спешната помощ отново беше отличник по празниците - заради почивките на джипитата десетки търсеха лекарска помощ в спешния център.
Областната администрация на миньорския град пък стана първата в Югозапада със сертификат ISO 9001-2008.
За пореден път градът ни избра най-добрият спортист за отминалата година. САмбистката Александра Накова стана спортист на Перник за 2009.
Още една година мина в историята. Добра или лоша със сигурност всеки ще я запомни по своему. През призмата на нещата които са се случили в неговия живот и в Перник. Дано новата бъде по спокойна и здрава. И в края й негативните новини да са в пъти по малко от добрите.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система