Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 19.08.2010 г.
МО на БСП: С новия БДС за кисело мляко се убива млечният сектор
Радомирският бюджет ще е по-къс, свиването ще е с 360 000 лева
Бивш панадизчия и ортакът му ограбиха два павилиона за вестници
Върнете се, българи!
apropo
"Миньор" за пореден път глобен заради изцепки на феновете
МО на БСП: С новия БДС за кисело мляко се убива млечният сектор
Александра ИЛИЕВА
   
Ще се стеснят пазарите за нашите производители

С новия БДС за кисело мляко министър Мирослав Найденов убива млечния сектор в България. За това предупреди Младежкото обединение в БСП, съобщиха от пресцентъра. Членът на ИБ на НС на БСП и председател на МО в БСП Явор Гечев обясни, че в новия стандарт се намалява процентно съдържанието на киселата бактерия „лактус бацилус булгарикус”, на която се дължи автентичният вкус на българското кисело мляко. Така млякото става по-трайно, но губи истинския си вкус. „Автентичният вкус на българско кисело мляко може би ще има само някъде в Япония”, отбеляза Гечев. Той беше категоричен, че стандартът, който въвежда министър Найденов разваля вкуса на българското кисело мляко. „Това са поредните „шменти-капели”, възмути се председателят на младежите.
Явор Гечев изтъкна, че по новия стандарт в производството на кисело мляко се допуска включването на сухо мляко. Гечев беше категоричен, че това може да бъде в полза на млекопреработвателите, но не и на потребителите. Лидерът на младежите обясни, че заради разликата в цените, преработвателите няма да имат интерес да изкупуват прясното мляко. „Така на практика министър Мирослав Найденов убива млечния сектор в България, а пазарите на българските млекопроизводители ще бъдат силно стеснени”, изтъкна Гечев.
Според младите социалисти липсва информация кой разработва стандарта. „Интересно е и кой ще контролира неговото въвеждане и спазване, при положение че Агенцията по храните ще започне работа не по- рано от януари 2011г.”, отбеляза членът на МО в БСП Андрей Вълчев. По думите му правителството предвижда от 100 да останат 6 лаборатории, които да бъдат акредитирани за анализ на хранителни продукти. Не е ясен обаче критерият, по който това ще стане. От МО в БСП настояват старият стандарт от 1982г., който гарантира автентичния вкус на българското кисело мляко, да остане в сила, както и да има механизми за проследяване дали той се спазва.
Младежите изразиха опасенията си, че интересите на потребителите няма да бъдат защитени и при разработването на останалите стандарти. Те настояват да знаят дали в готвените стандарти за месо и месни продукти са заложени химически анализи на месото и дали няма опасност да ядем 20 годишно месо от резерва на някоя държава.


Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система