Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 19.11.2010 г.
Най-после чисти градинки – ще ги метат пияни шофьори
На колене!
апропо
Организират поход за хора с увреждания
Волейболистите падат за 4-ти път
Най-после чисти градинки – ще ги метат пияни шофьори
Любомира ПЕЛОВА
   
Ежегодно хващат десетки хиляди потенциално опасни водачи на МПС

От два дни на пернишките новинари им направи впечатление липсата на пияни шофьори зад волана в информационния бюлетин на областната дирекция на МВР. Вчера репортери се шегуваха, че сигурно са се стреснали от готвените срещу безрасъдните водачи на МПС спешни мерки. Експерти припомнят, че от 2007 г. насам годишно около 11 000 души биват хващани да карат с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Около 50% пък шофират с над 1,8 промила. За да се ограничи максимално това неприятно явление често с кървави последици, специалистите предлагат да се работи в в две направления. Първото е изцяло да се премине към административни наказания, защото процедурата е по-опростена и евтина. Това била добрата комбинация между по-евтин метод и по-превъзпитаващо наказание. Тази процедура условно може да бъде разделена на два подвида. Първият може да стане веднага - високи санкции, високи глоби с допълнителни наказания като лишаване от книжка, психопрегледи за алкохолна зависимост, проверочни изпити. Вторият подвариант е да се възстанови чл. 44а от Закона за движение по пътищата, който е предвиждал арест от 5 до 15 денонощия в РПУ-тата за пияните.
През това време хванатите трябвало да метат градинки, да пренасят тухли или изобщо да полагат общественополезен труд. Само за 24 часа те се изправят пред съдия, след като им е взета алкохолна проба.
"Общественополезният труд е много възпитателен, защото, като те карат да метеш градинката и всички те гледат, вече почваш да мислиш по-иначе", обяснява Димов. Според него това обаче изисква по-сериозни законодателни промени, както и да се въведе възможност за обжалване.
Другата насока е да се въведе частична декриминализация. В този случай трябва да се приеме, че до 1,5 - 1,8 промила се прилагат глоби и арест в РПУ-тата. От 1,8 нагоре обаче се прилага наказателно преследване с по-високо наказание от сегашното. Всичко това може да бъде комбинирано с утежняващи мерки за връщане на книжката. Така, ако някой бъде лишен от право да кара, защото се е напил сериозно, да си плати преглед в психодиспансера.
Има идея и супердрегер да замени алкохолната проба.
Допреди време срещу пияните шофьори се водеше наказателно производство, но те не попадаха в затвора, а бяха глобявани с около 400 - 500 лв. След решение на Върховния съд приложението на чл. 78а от НК отпаднало и се преминало към друг вид наказания, повечето от тях пробация.
Минимален е броят на условните присъди, а още по-малко са ефективните присъди - съответно 28,7 и 2,2 % за миналата година, изведе статистиката прокурорът. 25% от всички обвинителни актове на прокуратурата са за това престъпление.



Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система