Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 20.02.2003 г.
Туларемията обсъдена на високо равнище
Запалянковците на Левски
Отношението към пациента винаги е професионално
Туларемията обсъдена на високо равнище
Яна ТОДОРОВА Яна МЕТОДИЕВА
   4 от общо седемте проби на вода от пернишкото село Мещица са дали положителен резултат за наличие на бактерии фр.туларензис. Това бе обявено на съвет, състоял се вчера при областния управител Димитър Колев. Водните проби са взети на 29 януари /още в първите дни след появата на заразата/ и са били изпратени за бактериологично изследване в лабораторията за Особено опасни инфекции към Националния център за заразни и паразитни болести в столицата, а резултатите са получени в местната ХЕИ в Перник.
Пробите са взети от 4 водоизточника в Мещица - от селскостопанския двор и от три къщи на заразени хора. Контрол е осъществен и на резервоарите на селото, но зараза в тях не е констатирана, твърдят директорът на ХЕИ д-р Мая Спиридонова и областният управител Димитър Колев. Според тях инфекцията тръгва от дворните чешми на някои места в селото. Проблемът идва оттам, че заразата може да се пренесе лесно чрез гризачи и до другите водоизточници. Така инфекцията се е разпространила и в някои от околните села - Витановци, Расник, Ярджиловци, Велковци и град Брезник.
Мещица се водоснабдява от каптаж Кръстова бара и с помпена станция с черпателен водоем от местни каптажи. В момента водоснабдяването става от каптажите Ралевци и Извор. Управителят на “В и К” - Перник инж.Пламен Григоров съобщи, че Кръстова бара е плитък водоизточник и лесно се замътява особено през пролетта.
Предстоят щателни проверки на течове с ултразвукови апарати по водопреносната система. Място за паника сред местното население няма. Според специалистите опасността от заразата е локализирана.
Въпреки четирите положителни проби, все още не може да се твърди със сигурност, че заразата е тръгнала от водата, категоричен е управителят на “В и К” инж. Пламен Григоров. В дружеството имат информация от столичната ларобатория от доц. Кантарджиев и доц.Попов, които са работили върху пробите, че наличието на бактерия фр.туларензис е в минимални количества. Според тях оттам зараза не може да бъде пренесена към хората. Има вероятност самите чешми да са заразени, сообено ако хората са теглили чрез тях вода от лични кладенци. Важно е обаче да не се допусне инфекцията към водопровода. Затова се налагат спешни мерки. Сред тях е и препоръката местните жители да преваряват водата. В случай, че водопровода е заразен, то хората ще боледуват масово, а засега за масовост не маже да се говори. Още повече, че болните са само хора, няма заразени животни. На 17 февруари са взети нови проби на водата в село Мещица в присъствието на служители на “В и К”, те ще станат готови едва след 15 дни и има голяма вероятност да излязат отрицателни резултати. В същото време водата там се хлорира периодично, а след хлориране не може да става заразяване, извършено е и почистване на съоръженията, каза инж.Григоров. От “В и К” ще осигурят част от необходимите за лечението на болните хора медикаменти като хуманен жест към болните, допълни управителят на дружеството.
Депутатът от НДСВ Теодора Дренска и областният управител Димитър Колев са дали предложение за изграждане на локална пречиствателна станция, субсидирана от МРРБ. Според инж.Григоров има три алтернативи за безопасно водоснабдяване. Едната е изграждане на такава станция, втората - черпене на вода от язовир “Студена” и третата - изграждане на дълбокосондажни кладенци. Подготвя се и докладна до министъра на МРРБ.
Според справката на ХЕИ през периода 10 - 16 февруари в инспекцията са регистрирани четири нови случая на болестта, с което общият брой на заболелите става 26. Двама от новорегистрираните са от село Мещица, което според ХЕИ се обособява като огнище на заразата, другите двама пациенти са от Ярджиловци и Брезник. Болните от Мещица се лекуват амбулаторно от личния си лекар, а другите двама са приети в “Инфекциозно отделение” на Многопрофилната болница за ективно лечение “Рахила Ангелова”. Първите осем болни, приети там за лечение, вече са изписани.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система