Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 20.06.2003 г.
Побратимите приветстват Перник
Полицаи два пъти спасяват живота на перничанин
Португалските общини с проблеми като българските
Побратимите приветстват Перник
Любомира СЕДЕВЧЕВА
   Представяне на градовете-побратими и побратимите на нашите побратими беше част от проведената вчера международна конференция “Побратимените градове - партньори в изграждането на общия ни европейски дом”. Проявата е част от тържествата, посветени на хилядолетната история на нашето селище и се организира от Общината. На международния форум бяха представители на 12 общини.
Радвам се, че можем да споделим честванията за хилядолетието на Перник с толкова много приятели, каза в началото на конференцията председателят на Общинсикя съвет инж. Юрий Драганов.
С “добре дошли” приветства гостите си и кметът на Общината инж Андрей Андреев. В изказването си той подчерта важната роля, която е играело кръстопътното положение на селището ни в неговата история. Подобни форуми дават възможност за обмяна на опит между различните общини и са знак за ясната ориентация на България към ценностите на европейското семейство. Инж. Андреев си припомни няколкото спечелени проекти задено с побратимения град Овар. Това ползотворно сътрудничество и съвместните инциативи между двата града им донесоха наградата “Златна звезда” през 1999 година.
Показвайки културните забележителности на нашия регион ние се надяваме да придизвикаме интерес, каза кметът на Перник и изрази надеждата си за съвместни проекти, които да доведат повече туристи в нашия град, защото Перник носи вечната жизненоутвърждаваща сила. Той има богато минало, многолико настояще и бъдеще.
За ролята на побратимените градове в изграждането на общия европейски дом говори експертът по международно сътрудничество от националното сдружение на общините в България Чавдар Русев. Побратимяването е за обмен, обмена за да научим повече, а наученето ни е необходимо, за да живеем по-добре, каза г-н Русев. Той направи типология на международните връзки на градовете. Аспектите на сътрудничество между общини от различни държави могат да бъдат свързани не само с обмяната на опит и насърчаването на международното сътрудничество, но и с действия на солидарност, както и сътрудничество с развиващите се страни.
С португалска народна мъдрост започна изказването си президентът на Националната асоциация на португалските общини и кмет на град Визеу Фернардо Руас. “Приятелите на моите приятели са и мои приятели и с приятелите си говоря от сърце”, каза той. Г-н Руас и българският му колега от националното сдружение на общините са подписали документ, касаещ побратимените общини.
За Овар разказа неговият кмет д-р Армандо Франца. Карнавалът ни сближи, беше откровен оварският кмет, който показа петминутен видеофилм за историята и развитието на Овар.
Песо да Регуа - Регуа беше представен от зам.кмета Жил Алберто Кадеш. За полския град Люблин говори неговият заместник - кмет Едвард Шемпрух.
На международната конференция бяха презентирани чешкият град Пардубице. За него разказа Станислав Пануш - секретар на Общината. За Балашиха - Русия говори зам.-кметът Алексей Дедков. С белоруския град Орша запозна присъстващите Александър Калуга - зам.-кмет. Литовският град Паневежис беше предсатвен от Видмантас Балтраймеонас. Презентация беше направена и на община Нилюфер - Турция. Нейната делегация беше водена от Мустафа Бозбей. Малинка Чепиш представи черногорския град Плевля. Водач на делегацията от град Рожае от Черна гора беше Миланка Чепич. Турският град Делян беше представен от кмета Кенан Четин.
Рекламни материали за техните общини раздадоха на присъстващите представителите на чуждестранните делегации. Картички с изгледи от нашия град получиха участниците в международната конференция. На нея присъства ръководството на Общината, представители на учебните заведения в Перник на културните институции.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система