Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 26.01.2004 г.
Три дни гонихме злите сили
“Стомана Индъстри” ще съдейства за финансовото стабилизиране
Пернишката Сурва
Откриха полска коледна изложба
Маскарадът тема на научна конференция
Първа делова среща на Н. Темелков
Три дни гонихме злите сили
Любомира СЕДЕВЧЕВА
   Три дни със звън на хлопки и страховити маски, групи от областта, страната и чужбина гониха злите сили и наричаха добруване за перничани и гостите на града. Сурвакари, мечкари, кукери, бабугери и старци дефилираха на площад “Кракра” и символично разиграваха битката между доброто и злото. Победата винаги беше за доброто. Страшни и в същото време приказно красиви маски се редяха на площада, а звънът на чановете отекваше надалеко.
Въпреки ниските температури множество перничани излязоха на площада. Мало и голямо беше дошло да се докосне до мистиката на традицията съхранила ни през вековете.
ОТКРИВАНЕТО
Народна песен в изпълнение на малката Пирина и звън на хлопките на най-малкия участник в маскарадната фиеста - момченце на година и половина дадоха началото на официалната церемония по откриването на ХV-тото издание на Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” 2004. Под звуците на химните на България и Европа, момичета и момчета, облечени в народни костюми внесоха знамената на Перник и България, Фондацията на европейските карнавални градове, заедно с тези на страните, участнички във форума.
“Сурва” 2004 беше официално открита от кмета на Перник инж. А. Георгиева, която приветства с добре дошли участниците и гостите на фестивала. Сред официалните гости в залата бяха представители на дипломатическия корпус, депутати, министърът на културата проф. Божидар Абрашев, президентът на ФЕКГ барон Хенри Ван Дер Кроон, заедно с представители на организацията. Поздравителен адрес към участниците в проявата беше изпратил президентът на републиката Георги Първанов.
Богата музикално-танцова програма съпътстваше церемонията по откриването. В нея взеха участие певци и танцьори от пернишките културни институции и представители на градовете, участващи във форума от Гърция, Турция, Македония, Полша, Автономна република Крим и Северна Ирландия.
Огромни огньове озаряваха пространството пред Двореца на културата в петъчната вечер, а около тях с факли в ръце дефилираха сурвакарски групи от Пернишко, гонейки всичко лошо и призовавайки онези свръх сили, които носят добруване. Хиляди красиви фойерверки озаряваха нощното небе над Перник, оповестявайки началото на ХV-тото издание на Маскарадния фестивал.
ДЕФИЛЕТАТА
Детски карнавал даде началото на шествията в “Сурва” 2004. Малчуганите от детските градини и училищата в региона разиграваха народни обичаи в първия ден на проявата. Множество приказни и филмови герои имаше в дефилето, в което не липсваха и така типичните за пернишко “преличени” сурвакари.
В голямото фестивално шествие, което продължи цели два дни взеха участие стотина групи от областта и страната. Около десетина групи представяха традициите в маскарадната обредност на Македония, Полша, Украйнската република Крим, Гърция, Турция, Унгария и Северна Ирландия /интервю с водача на групата от Ирландия Джим Ледвид в следващите броеве на “Съперник”/.
Богато разнообразие от обреди, дълбоко в себе си носещи едни и същи символи, тези на победата на доброто над злото се редяха два дни на площада.
Докато на площада дефилираха маскарадните групи на голямата сцена в Двореца на културата беше направен преглед на зимните и предпролетни обичаи. Първи в проявата на сцената се качиха самодейците от село Кладница, които представиха “Ивановден”. Прегледът на обичаите, който се проведе в рамките на пернишкия фестивал се оказа поредното доказателство за вечността на българските традиции. На сцената бяха разигравани: Коледа, Нова година, Васильовден, Сирни заговезни и т.н. Своите зимни и предпролетни обичаи показаха и гостите от чужбина.
ЖУРИТО
За първи път на ХV-ия Международен фестивал на маскарадните игри имаше две журита, едното оценяваше фестивалното шествие, а другото прегледа на зимните и предпролетни обичаи, които се представяха на закрита сцена.
Маскарадното дефиле оценяваше комисия в състав: председател проф. Тодор Джиджов и членове доц. Георг Краев /интервю с доц. Краев в следващите броеве на “Съперник”/, доц. Ирена Бокова. Етнографът Цветана Манова, писателят-фолклорист Елена Огнянова и художникът Елена Темелкова също бяха част от журито.
Специалистите, които следяха зимните и предпролетни обичаи бяха: председател Елия Цанева от БАН и членове Василка Дергачова и Симеон Мильов.
ТРАДИЦИЯТА
От незапомнене времена българинът се маскира, за да плаши злите сили и да моли добруване. Корените на маскарадната ни традиция се губят в езическите времена от съществуването ни. Учените твърдят, че кукерстването е свързано с тракийския бог Дионис. Култът към раждането и плодородието прозира и в днешното разиграване на обредите независимо от кой край на България са маскираните групи, които го разиграват. Макар и леко карнавализирано днешното разиграване е запазило и друг култ - този към преборването на лошотията и призоваването на доброто. Това правиха всичките над сто групи, които дефилираха със страховитите си маски и клетвени наричания.
ВЕЧЕРТА НА НАЦИИТЕ
По традиция Международният фестивал на маскарадните игри завършва с фолклорна вечер на нациите. Снощи в Общинския младежки дом се събраха представителите на гостуващите чуждестранни групи, ръководителите на Фондацията на европейските карнавални градове, начело с президента и барон Хенри Ван Дер Кроон /интервю с барон Кроон очаквайте в следващите броеве на “Съперник”/ и домакините в лицето на Общинското ръководство. След официалната част за доброто настроение на всички се грижиха певците и танцьорите от фолклорната формация “Български ритми” към ОМД.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система