Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 02.11.2004 г.
Перничани ще се радват на 30 % по-евтино парно
Мълчаливо бдение организираха съучениците на Кристин
Бивше ТВУ става Рехабилитационен център за зависими от дрога
Школото в Тева прави показно учение срещу земетресение
Перничани ще се радват на 30 % по-евтино парно
Силвия ГРИГОРОВА
   - Г-н Божинов, от настоящия отоплителен сезон перничани ще плащат топлоенергията по 33.77 лв. за мегаватчас, което е с 3 лв. по-евтино в сравнение с миналата година. Кои са факторите, допринесли за поевтиняването на отоплението, според Вас?
- Аз очаквах да поевтинее парното за перничани. В Перник цената бе завишена, защото “Топлофикация” заплащаше горивото малко по-скъпо от нормалното. Смятам, че вече се урегулират цените на енергоносителите, затова и резултатът е налице - поевтиняване на парното. Освен това дружеството получи един солиден кредит от Световната банка. С тези средства успяхме да реализираме някои оздравителни мероприятия, които са от голямо значение. Въведохме регулиране на налягането на питателната вода в мрежата в зависимост от режима. Това даде възможност да реализираме значителни икономии от електроенергия за собствени нужди, респективно и енергия, която отива към блоковете. С преоборудването на абонатните станции в блоковете, общото потребление на електроенергия също се намали. С новите абонатни станции на практика се намаляват и общите загуби в самата топлопреносна мрежа. Тази година успяхме да подменин една част от топлопреносната мрежа, където имаше големи течове. Догодина ни остава да подменим още 8 км в участъци, които са с висока аварийност, която също води до големи загуби на топлина и преразход на гориво. Смятаме, че като извършим тези ремонтни дейности, ще постигнем намаляване не само на загубите на топлинна енергия, а и на гориво. Това показват нашите разчети. Разбира се, имаме малко разминаване с Държавната комисия по енергийно регулиране, но ние приемаме предложените разчети на комисията в този вид. Ако настъпят някакви черезвичайни обстоятелства, естествено ще търсим друго решение. За сега смятаме, че това, което предлагаме на потребителите ни като продажна цена на топлоенергията е справедливо. Да се надяваме, че и гражданите на Перник ще оценят положените от нас усилия и ще се постараят по-редовно да си плащат сметките за парно и топла вода. Това е моята молба към нашите съграждани. Те трябва да знаят, че персоналът на “Топлофикация - Перник” работи за тях и полага всички усилия да им предложи качествена услуга, която да е на поносима цена. Затова и перничани трябва да работят за нас. Само в един взаимен диалог и подкрепа можем да постигнем взаимноизгоден икономически интерес. Мисля, че ръководството на дружеството е направило не малко усилия в тази насока. Не е без значение фактът, че цената на топлоенергията в Перник е най-ниската след Русе, но там пък поскъпва сума мощност, която при нас се запазва като стойност - 5 ст. на куб.м Така че на практика перничани ще ползват най-евтината топлоенергия. На базата на по-ниската цена на топлоенергията и намалените загуби, които ще постигнем още този отоплителен сезон, очакваме топлоенергията като цяло да поевтинее с близо 30 % за наште абонати, без това да е за сметка на качеството.
- Колко ще заплаща за парно отопление едно семейство в Перник, обитаващо апартамент от стая, хол и кухня?
- Не сме правили точни изчисления на базата на новата цена. Като имаме предвид обаче, че подменихме абонатните станции почти на 100 % и остава да бъдат подменени само още 5 през тази седмица. Като вземем под внимание и реалното въвеждане на регулацията по абонатните станции, както и регулирането на оборотите на помпите в мрежовите помпени станции, откъдето също очакваме снижение на разходите на ел. енергия, смятаме, че това което е плащало едно семейство за шест месца миналата година, сега за същото количество топлина ще плати около 5 вноски. Тоест, икономията ще даде възможност на практика да си платят още един месец отоплението в дома.
- Смятате ли, че поевтиняването на цената на топлоенергията ще повиши събираемостта?
- Трудно ми е да си обясня по какви причини, но в Перник събираемостта е най-ниска в сравнение с всички други топлофикационни дружества в страната. Нашата събираемост е около 42-46 % докато останалите дружества са над 56-58 %. А “Топлофикация” Русе пък има събираемост 99,9 % и там дружеството непрекъснато увеличава абонатите си. Аз се надявам, че и перничани ще разберат, че централното парно отопление е най-евтиното засега.
Не мога да си обясня защо някои от нашите абонати хранят някакви надежди, че при евентуалната приватизация на “Топлофикация” някой ще опрости дълговете им. Това е най-голямата заблуда, на която съм се натъквал. Логиката е много проста. Нека някой се постави на мястото на евентуалния собственик на дружеството. Кой е този, който с лека ръка би опростил 20 млн. лева вземания. Няма такъв. Само ще бъдат намерени по-ефективни методи за събиране на вземанията, от тези, които ние имаме възможност да прилагаме засега. Не малко топлофикационни дружества са продадени, където населението има задължения. До сега няма случай на опростени вземания от страна на собственика. Нещо повече - той взма бързи мрки и за кратко време си събра вземанията от битовите и стопански абонати. Затова бих посъветвал наште абонати, да положат усилия да си издължат сумите, за да избегнат грешни лихви и съдебни разходи. Предполагам, че когато се купят повечето топлофкации ще се промени и законодателството в страната. Вече ще има достатъчно силно лоби в Парламента, което ще настоява за промяна на някои законови разпоредби, така че процесът на събирането да се ускори. Затова по-добре е абонатите ни да успеят да се издължат по-скоро. Разбра се, има и затруднени хора, но те не са много. Болшинството от длъжниците ни имат възможност да си платят сметките за парно и топла вода. Социологическото проучване, което направихме показва, че над 80 % от пенсионерите, дори и самотните, заедно със социално слабите хора, си плащат задълженията. За разлика от тях, не малко бизнесмени или хора със странични доходи, ни ползват за кредитори. Но това ще се промени в най-скоро време.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система