Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 11.01.2005 г.
Програма “От социални помощи към заетост” стартира в Перник
БСП е за изтегляне на контингента ни от Ирак
Заплати от 3 долара вещаят сините ако БСП спечели изборите
Програма “От социални помощи към заетост” стартира в Перник
Юлия КУЛИНСКА
   1 373 души от Пернишка област ще бъдат ангажирани по Програмата “От социални помощи към осигуряване на заетост” през 2005 година, каза на пресконференция вчера областният управител Димитър Колев. През миналата година техният брой е бил 1 526 души. В Община Перник броят на лицата, заети по програмата е 498, в Община Радомир те са 251, в Община Брезник 203, в Община Трън 245, в Община Земен 90 и в Община Ковачевци - 89 души.
Националната програма “От социални помощи към осигуряване на заетост” е съкратена само с около 15 на сто. През миналата година в национален мащаб по нея са работили 14 500 души. Не е достоверна информацията на Националното сдружение на общините в Република България, което твърди, че 40 000 души ще останат на улицата, и че програмата ще бъде съкратена с 80 на сто. През 2004 година по нея са работили 94 хиляди души, а през тази година те ще бъдат 70 хиляди. Отделно от тази бройка 18 хиляди души ще бъдат назначени в аварийни групи към общините, които ще ги подпомагат при зимни условия. За 13-те най-бедни общини се готви програма за около 2 млн. лева за тяхното подпомагане. При реализирането на програмата през тази година кметовете няма да бъдат най-големите работодатели. Сега уволняваните от тях хора ще бъдат назначавани от други работодатели като НПО, болници, частни фирми, училищни настоятелства, социални заведения и областни управители. За съжаление в Бюрата по труда в страната има някои кметове, които не искат да подпишат договорите по одобрени техни проекти. В Пернишка област също има един колебаещ се градоначалник, но очаквам днес той да подпише предложението си. На фона на целия медиен шум и протести това буди недоумение-при утвърдени проекти да направиш такъв отказ. На 5 януари т. г. социалният министър Христина Христова се срещна с ръководството на НСОРБ, със синдикатите и с работодатели и на нея бяха постигнати договорености на принципна основа. Ако има кмет, който откаже да подпише, областният управител е готов да стори това, обясни Димитър Колев.
Програмата “От социални помощи към осигуряване на заетост” е отворена и ако след месец-два се окаже, че в бюджета ще бъдат реализирани излишъци веднага могат да бъдат отделени още средства и бройките към тази програма да бъдат увеличени.
От стартиралата Програма в Община Перник, по проект на кмета ше работят 200 души. Един от критериите за утвърждането на проект е да няма санкции и глоби по проекти от предходната година. Миналата година в Перник хора бяха пренасочени от един проект към друго място за работа. Това беше установено и Общината беше глобена с около 2-3 хиляди лева. Това е причината да бъдат ангажирани тази година само 200 човека. 123 души ще бъдат включени в аварийни групи по проекти на кмета на Община Перник, а 157 човека ще бъдат лични асистенти също по проект на кмета. На 18 перничани работодател ще бъде областният управител. В Пернишка област няма частна фирма, в който ще работят ангажирани по Програмата”От социални помощи към осигуряване на заетост”, допълни областният управител Димитър Колев.
Всички лица, които са работили през миналата година по програмата, и които са освободени, трябва веднага да се регистрират в Бюрото по труда, за да могат отново да бъдат наети. Дотогава те ще получават социални помощи, а след това повечето от тях отново ще получат работа.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система