Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 17.01.2005 г.
Звонци, чанове и ликове изгониха злото от Пернишко
Съветници провалиха извънредна сесия
А.Георгиева: Площадът на Перник не е паркинг
Звонци, чанове и ликове изгониха злото от Пернишко
Станислава БОЯНОВА
   Екот от звонци и чанове се емна в нощта на 13 срещу 14 януари в Пернишко. По отколешна езическа традиция всяка година по това време из граовските села тръгват сурвакарите. Облечени в кожи, надянали страховити ликове, те обикалят из къщите, за да прогонят злите сили и да донесат благословия за здраве, радост и берекет.
Подготовката за Сурова в Пернишко започва няколко месеца по-рано. Тя включва обновяване на ликовете и маските, репетиране на сценария, изучаване на нови роли и привличане на свежи сили в дружината. В нощта на 13 срещу 14 януари се палят огньове, около които се разиграват ритуални танци. Като правило сурвакарските групи тръгват по къщите по първи петли.
Огромен огън бе запален пред кметството в кв. Бела вода. Групата бе водена от булюкбашията Александър Михайлов, която в пълния си състав наброява близо 80 човека.
Тази година очакваме Сурова да изгони не само злите духове и болестите, но и безпаричието и немотията в квартала, каза кметът Радослав Благоев.
В Батановци 70 сурвакари посрещнаха групата на с. Копаница, която дойде със запалени факли. Празникът бе на площада, където се бяха събрали както хора от града и околните села, така и много гости да видят езическото зрелище. Сред гостите бяха кметът на община Перник Антоанета Георгиева, зам. кметът Зоя Асенова и началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ахинора Куманова.
Кметът на Батановци, Петър Пенев и кметът на Перник Антоанета Георгиева приветстваха празнуващите с новата година. Маскираните мъже в Батановци бяха предвождани от булюкбашията Александър Петров. Болшинството от батановските сурвакари са млади хора и от година на година, празникът за тях и за местните жители става все по неразделна и естествена част от живота, каза булюкбашията. Групата от град Батановци е носител на много местни, общински и международни награди. Най-малкият участник в нея е на 5 години.
В село Светля организаторите на Сурова бяха положили много усилия, за да превърнат празника за себе си и гостите в едно незабравимо преживяване. Сурвакарската група от 60 човека предвождани от булюкбашията Кирил Кирилов прогониха злото от селото с обредните си танци. Най-малкият сурвакар в светленската група е на 2 години.
Няколко поколения в селото играят на Сурва, като майсторлъкът за изработване на маските се предава от баща на син. Височината на маските се съобразява с ръста на сурвакаря и тежеста на звонците, които носи на кръста. Най-големият лик в групата е висок 1,70. За обновяването му са необходими три дни, моделите се пазят в тайна до последно.
За предстоящия фестивал в Перник групата от Светля ще изработи 15 нови лика, всеки един от тях ще бъде уникален по своему, тъй като светлянци винаги са били първенци, допълни булюкбашията.
Сурвакарите от село Светля тази година посрещнаха групата от с. Косача. Богати трапези бяха разпънати от домакините, за да бъдат посрещнати гостите дошли на Сурва в Светля.
Около 100 човека сурвакари бяха излезли на площада в село Габров дол. Те бяха предвождани от булюкбашиите Тома Никифоров и 7-годишния Марио, който е водач за първа година.
Сурвакарите от Габров дол посрещнаха групите от Дивотино и Гигинци. Гости бяха кметът на Перник Антоанета Георгиева, зам. кметовете Зоя Асенова и Георги Адамов и кметът на село Дивотино Иво Петров.
Всички перничани да имат щастието да изживеят една такава нощ, свободна, защото си струва веднъж в годината да бъдеш свободен човек. Това, което ние сме запазили като традиция ни дава свободата да се наричаме българи и да носим отговорността и да я завещаем на тези, които идват след нас. А това означава много здраве, късмет, щастие, любов и една молитва в душата си, защото макар че обичаят е езически той неминуемо в нашето съвремие се свързва с молитвата за живот и здраве, за плодотворна земя и пълна къща с деца, пожела на перничани кметът Антоанета Георгиева.
Празникът продължи както си му е реда с много веселие, хоро и традиционната трапеза - кисело зеле с месо, пача, баница и напитки.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система