Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 16.02.2005 г.
Язовир “Пчелина” преля, бутат подпорна стена
Протекоха покривите на жилищни блокове в града
Деца влизат в болница с туларемия и хепатит
Обраха две къщи в Перник почеркът почти еднакъв
Язовир “Пчелина” преля, бутат подпорна стена
   В областта няма условия за обявяване на бедствено положение
До късно вечерта вчера след започналото топене на снеговете най-тежко беше положението в Негованци, Поцърненци, Кленовик и Калища.Единствено в Негованци е имало опастност за човешки живот - каза на нарочна пресконференция областният управител Димитър Колев. На нея присъстваха зам.областният управител Иван Иванов и директорът на Дирекция Гражданска защита Георги Кюркчийски.Служители на Гражданска защита - Перник спасиха трима неподвижни възрастни хора от радомирското село Негованци като ги изнесоха на гръб от наводнена къща.
Бедствието започнало в понеделник следобед. Към 20 часа жителите на засегнатите села подали сигнал в Община Радомир и Гражданска защита, че река Струма е излязла от коритото си и част от сградите са наводнени. В Негованци вода е заляла 24 къщи и стопански постройки. Жена и двама възрастни мъже останали заклещени в наводнено жилище. Те не можели да излязат, тъй като на места водата около къщата достигала два метра дълбочина. Достъпът до нея бил труден, затова се наложило старците Светла и Станко Стоянови / на по 80 години/ и 50-годишния им съсед Велин, който бил у тях, да бъдат изнесени на гръб от петима служители на Гражданска защита - Перник. Възрастните били отведени в съседни къщи, където водата все още не е нанесла поражения. В бедстващото село постоянно живеят 120 души. Засега няма пострадали хора. Издавени са обаче много селскостопански животни. Проблем има с наводнените къщи, които са собственист на приходящи. В момента от Община Радомир търсят връзка със стопаните им, за да ги уведомят за ситуацията . В селото е спряно електрозахранването, то ще се възстанови, когато ситуацията се овладее напълно и няма никаква опасност за хората.Подобен проблем съществува и в останалите засегнати места. Там обаче положението е по-леко. Няма застрашени хора. Има пострадали селскостопански постройки. В Кленовик най-пострадала е ниската част на селото. Водата е заляла 20 къщи. Наводнено е и половината от село Поцърненци. Там са наводнени сериозно 3 къщи.
Директорът на дирекция Гражданска защита Георги Кюркчийски каза, че е много опасно и сериозно положението в Калища. Язовир Пчелина прелива, много голямо количество вода излиза извън него. Изпратена е техника да се разбие една подпорна стена, за да се овладее донякъде ситуацията. Има вероятност две къщи да се срутят.Те ще се спасят единствено ако се оттече водата. Хората от тези две къщи са евакуирани.
На мястото на инцидента в Негованци е пристигнал и директорът на Дирекция Гражданска защита - София Валери Младенов. Изпратен е бил и екип на Аварийно-спасителни дейности от ГЗ - София, съобщи директорът на Дирекция Управление при кризи Андрей Иванов. Екипът бил снабден с оборудвана водолазна лодка, но до редакционното приключване на броя не се наложило използването й.
Машини на “В и К” помагат на аварийните групи, в Калища до късно работиха един трактор и една фадрома, два трактора обслужват останалите села. Късно следобяда се е получил сигнал за запушена канализация в Ярджиловци, но и там ситуацията е овладяна.
Когато водата се оттече, ако има свлачища и струтвания на пътища ще се искат средства от комисията по бедствия и аварии - каза областният управител. В Гражданска защита продължават да се дават денонощни дежурства, ще се поддържа непрекъсната връзка с кметовете на населените места.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система