Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 25.02.2005 г.
Преизпълнен оздравителен план отчете “Стомана
Намалява регистрираната престъпност в Пернишко
Инвестициите в Общината ще се дискутират на форум
Преизпълнен оздравителен план отчете “Стомана
Силвия ГРИГОРОВА
   С над 2О млн. лв е преизпълнен оздравителният план на “Стомана” АД, който влезе в сила на 17.05. 2001г., информира на брифинг вчера изпълнителният директор на дружеството инж. Спас Христов. Макрорамката на оздравителния план е била разчетена на около 42 700 000 лв. До момента, в резултат на изпълнението му, са постъпили от продажби на активи, собственост на “Стомана” АД, 62 783 000 лв. Тези пари са били изразходвани за удовлетворяване на кредиторите, за разноски по несъстоятелността и за разходи за изпълнение на оздравителния план. В него е предвидено частично удовлетворяване за първи клас кредитор /Турист спорт банк/ в размер на 16.78% от общия размер на вземането за сумата от 11 000 000 лв. Към 31.12.2004г. този клас кредитор е удовлетворен на 100% като изплатените в повече 943 000 лв. са от курсови разлики. За кредитори с вземания, произтичащи от трудови правоотношения, възникнали до една година преди решението за откриване на производството по несъстоятелност, планът е предвидил 100%-тово удовлетворяване на стойност 746 000 лв. В оздравителния план е предвидено 100% удовлетворяване и на вземанията на трети клас кредитори, в които влизат публичните вземания на държавата, възникнали до датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност - 3.06.1999г.
Изпълнителният директор на “Стомана” подчерта, че към 31.12.2004 г. по сметка на НОИ са преведени 8 685 733 лв, което представлява 13% от общия размер на постъпилите суми. В оздравителния план е заложено до 100% удовлетворяване на разноските по несъстоятелността. В този клас кредитори най-голям е размерът на сумите, дължими на работниците и служителите за периода от 3.06. 1999г. до приемането на плана. Общият размер на предвидените за това средства е разчетен на 13 515 524 лв. В тази сума са включени и дължимите средства към държавния бюджет. В последствие се оказало, че тази сума е недостатъчна и действителното изпълнение е в размер на 24 184 126 лв. В оздравителния план е предвидено до 100% удовлетворяване на разходите по неговото изпълнение. Предвидените за това средства трябва да обезпечат всички разноски, свързани с издръжката на длъжника след прекратяването на производството по несъстоятелност с утвърждаването на оздравителния план. До момента изплатената сума по това перо възлиза на 22 484 000 лв. Според инж. Спас Христов, досега по сметка на Териториалната данъчна дирекция са преведени 18 858 000 лв. “Стомана” АД е изплатила 1 288 000 лв за покриване на разходи по съдебни дела, по които тя е била или е ответник.
Пред журналисти вчера изпълнителният директор на “Стомана “ АД заяви, че дружеството е превело всички дължими данъци и осигурителни вноски върху изплатените суми на работниците и служителите. Според Спас Христов, все още неиздължени са осигурителните вноски от времето, когато “Стомана” е била работещо предприятие. Този ангажимент е следвало да бъде изпълнен със средства от продажбата на активи най-късно до края на 2001 г, но не е било направено. Според юриста на дружеството Тотю Иванов, към момента “Стомана” има несъбрани вземания от фирми и физически лица за над 1 млн. лв. В повечето от случаите става въпрос за получена, но незаплатена готова продукция на завода, основно през 1999 г. За голяма част от сумите дружеството има изпълнителни листове, но постъпления по тях все още няма. Пред журналисти председателят на Съвета на директорите Олга Шишкова подчерта, че “Стомана” е от малкото /а може би и единственото/ предприятие, което е издължило напълно вземанията на работниците и служителите. Тя информира още, че вчера, на свое заседание, Съветът на директорите е взел решение за продажбата на Дома на металурга на потенциален купувач. Той е заявил официално намеренията си за закупуване. Коя е фирмата и на каква стойност ще бъде продаден домът, Олга Шишкова отказа да коментира, преди финализирането на преговорите. Тя уточни само, че постъпленията от продажбата ще отидат също по сметка на НОИ.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система