Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 14.04.2005 г.
Художник вкара Перник в ЕС преди България
Художник вкара Перник в ЕС преди България
Юлия КУЛИНСКА
   Художникът Людмил Веселинов е автор на дизайна на нова пощенска марка на тема “”Доброволци за Европа: “Европа-предай по нататък!” Изданието е посветено на успешното провеждане на инициативата “Доброволци за Европа” и е по инциатива на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев. Той е поставил и специалния печат на първите пощенски филателни издания заедно с министърът по европейските въпроси Меглена Кунева и с комисарят на Европейската комисия по обучението, образованието, културата и езиковото разнообразие Ян Фигел. Изданието съдържа една пошенска марка в тираж 25 000 броя, с номинална стойност 0,80 лева и със специален пощенски печат, каза г-н Веселинов.
Марката ще влезе в обръщение непосредствено преди подписването на Договора за присъединяването на България към Европейския съюз.
Перничанинът Людмил Веселинов е автор и на корицата на изданието с превод на 21 европейски езика на химна на Светите братя Кирил и Методий “Върви, народе възродени”. Най-българската песен е преведена на езиците на страните, членки на Европейския съюз и на румънски. Изданието е реализирано на изцяло доброволни начала. Преводът на химна е реализиран от Людмила Кроужилова, Катя Хоуман, Стин Мадсен, Нлс Хав, Марайке Делемарре и др. Идеята е при подписването на Договора за присъединяването ни към ЕС да прозвучи хубавата българска песен, за да могат другите народи да усетят духа на нашите букви, душите им. Кирилицата не е просто някаква екзотика, а е онова, което ни е изградило като нация, пише в предговора на изданието министър Меглена Кунева. Тя поставя ударението върху празничността при изпълнението на “българския всеучилищен химн” на 24 май - ден, в който не честваме битки и войни, а духа на знанието и вярата в него. Прелюбопитна е историята на създаването на химна. Автентичният текст от 14 строфи нееднократно е рязан, адаптиран, цензуриран в годините. Българският поет Стоян Михайловски пише в Русе химна, който се публикува за първи път в сп.”Мисъл” през 1892 година. Девет години по-късно композиторът Панайот Пипков го открива в учебника на свой ученик и написва музиката към него. Това се случва на 9 май 1901 година, а текстът така вдъхновил Пипков, че той написъл нотите за четвърт час.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система