Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 03.06.2005 г.
Жителите на село Чепино пак няма да гласуват ?
Патронен празник в Батановци
Опорочен детски празник
Жителите на село Чепино пак няма да гласуват ?
Любомира ПЕЛОВА
   Във все още земенското село Чепино 25 юни може би няма да е изборен ден. Така беше и по време на вота за местни органи за самоуправление през 2003 година. С отказа си да упражнят конституционното си право на глас местните хора изразяват протеста си срещу неуважението на властите и общинската управа към категоричната им позиция да сменят административната шапка на подчинение на населеното място. Волята си те изразиха и на референдума, проведен през септември 2004 година, когато жителите на Чепино 100-процентово гласуваха селото да премине от Земенска към Ковачевска община. Денят се превърна в празник за селището. Чепинци получиха поздравително писмо от община Ковачевци, областната администрация ги уведоми писмено, че документацията е изпратена в Министерски съвет за издаването на Указ за промяната на административното подчинение.
Радостта на местните хора бързо помръкна заради заведените съдебни дела от общинската управа на Земен. В крайна сметка, на 2 март 2005 година състав на Пернишкия окръжен съд обяви резултатите от референдума за легитимни.
Общинските съветници от Земен обаче се възползваха от правото си да обжалват и отнесоха проблема във ВАС. Това окончателно разгневи жителите на Чепино, които вече десет години водят битка за административната промяна и те за втори път са готови да бойкотират изборите.
В писмо до редакцията на “Съперник” гласоподавателите питат: “През периода на мъчителната борба за преминаването ни от община Земен към община Ковачевци половината от хората, които желаеха и се бореха за промяната, са вече покойници. Останахме петдесетина белокоси пенсонери, задаващи си въпроса - ще дочакаме ли края на една явна несправедливост? Ще се намери ли висшестояща институция в България, която да сложи край на това ходене по мъките и да потърси отговорност на земенските съветници за гаврата с волята ни?”
Чепинци няма да отстъпят и ще се борят докрай, с всички позволени от закона средства. Според тях, съдебните процеси, с които се оспорват резултатите от референдума, са знак най-малкото на неуважение към волята ни, изразена официално и на референдума, твърдят възрастните хора.
В писмото си те казват още: “ Община Земен е на 30 км разстояние от Чепино, а Ковачевци - само на 8. Със сегашния админстративен център нямаме никаква транспортна връзка, а всички автобуси, които идват до нашето село, минават през Ковачевци. За преместването се борим още от 1996 година, тъй като и преди 30 години сме били административно подчинени на Ковачевци и бяхме изкуствено отделени от нея заради личните интереси на определени властимащи личности по време на тоталитарния режим. Никой не ни пита тогава, никой не иска да знае за неволите ни и днес. Както преди, така и сега, управниците се ръководят от личните си интереси и се гаврят с нас, една шепа стари и болни хора.”
Според юристи, най-вероятно ВАС ще потвърди решението на Пернишкия окръжен съд. Дано, стискат палци чепинските старци.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система