Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 04.07.2005 г.
Второ дело срещу ексшефа на ДИК в “Стомана”
Фирми с дълг към радомирската хазна
Махнаха началника на РИО в Перник
65 отличника изпрати “Ю. Гагарин”
Второ дело срещу ексшефа на ДИК в “Стомана”
Любомира ПЕЛОВА
   Неочакван обрат претърпя второто дело, което върви в Пернишкия окръжен съд срещу бившия началник на дирекция “Инвеститорски контрол” в металургичната фирма “Стомана” АД Пенчо Димитров.
Освен за източването на над три милиона лева от дружеството чрез неефективни сделки, за които солидарно отговаря пред закона с бившия изпълнителен директор на “Стомана” инж.Валентин Бакалов, Димитров е обвиняем и за причинени щети за 105 750 лв. по сделка с “Еврометал” ООД. Тогава той е бил началник склад в дирекция “Инвеститорски контрол” към държавната металургична фирма.
През 2000 година частното дружество поръчва на “Стомана” изработката на четири ролки за слябовата машина в ЕСДЦ и пет прокатни валци. Пробите при монтирането на ролките показват сериозни дефекти и “Еврометал” ги връща на “Стомана”. Върнати са и валците заради по-големите им размери. Тежките тонове части са стоварени на неохраняема площадка на ДИК. Те не са заприходени никъде, не са предадени на материално-отговорно лице. Във финансово-счетоводния отдел на “Стомана” АД няма никакъв протокол за върнатите дефектни машинни части. Нарушенията лъсват по-късно, при инвентаризация след смяната на ръководството на металургичната фирма. Тогава става ясно, че липсват както финансово-оправдателен документ така и самите ролки и валци. Според обвинението, така Пенчо Димитров не е изпълнил задълженията си на материално-отговорно лице за съхранението на дълготрайни и краткотрайни материални активи, причинявайки на предприятието щети в особено големи размери.
Едва на финала на процеса, вземайки последна дума, Димитров заяви пред съда нещо, което бе спестил в хода на досъдебното и съдебното дирене - че е действал по този начин по разпореждане на бившия изпълнителен директор Валентин Бакалов. Той не можа да даде смислено обяснение защо е прикривал бившия си шеф. Според представителя на Окръжна прокуратура Емил Владимиров, това коренно променя картината и за да бъде изяснен цялостно случая и размера на вината на Димитров, съдия Виктор Георгиев отмени пледоариите и насрочи ново съдебно заседание, на което да бъде призован и разпитан и Бакалов.
Процесът ще продължи през септември, след лятната ваканция на магистратите. Той ще върви паралелно с този за източените милиони от “Стомана” по вина на Бакалов и Димитров.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система