Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 09.08.2005 г.
Поставят язовирите под наблюдение, източват по малко Студена
Само 50 земеделци със застраховки против бедствия
16 школа в областта с нова инфо-техника
Поставят язовирите под наблюдение, източват по малко Студена
Любомира ПЕЛОВА
   От днес всички язовири в Община Перник се поставят под специално наблюдение. До преминаване на критичния период в общинската управа и в Гражданска защита ще се докладва и за обема на основния питеен водоизточник на Перник и околните села - язовир “Студена”. От него започва изпускането на три кубика вода в секунда, за да се осигури достатъчно резервен обем, който да може да поеме допълнителни водни потоци при обилни валежи минимум в рамките на 4-5 дни. Това бе решено на вчерашното специално заседание на “Гражданска защита” и кметската управа с кметове и кметски наместници от цялата община, фиксирано и в специална заповед на градоначалника инж.Антоанета Георгиева. Документът вменява като абсолютно задължение проверката на състоянието на язовирните стени, на изпускателните кранове и други съоръжения.
Кметовете на отделните населени места веднага трябва да предприемат мерки за почистването на деретата и речните корита от дървесни видове, храсти, наноси, за да се осигури отток на водата и се предотвратят евентуални кризисни ситуации, се казва в документа, приет след вчерашното специално съвещание на местните управници с ръководството на голямата община и “Гражданска защита”. Предстои проверка и на състоянието на дигите в гр.Батановци.
Специално внимание беше отделено вчера на състоянието на малките язовири, собственост на кооперациите в Лесковец и в Расник. Кметовете признаха, че то е повече от критично. Парадоксален е фактът, че микроязовирът в Расник би трябвало изобщо да не същестува, но някой е проявил самоуправство и го завирил. Неконтролируем, което го прави и потенциално опасен, е и водоемът в Лесковец.
На сбирката вчера взе участие със свой екип и управителят на “В и К” ЕООД инж.Димитър Захариев. Обсъдени бяха подробно всички проблеми с водоснабдяването на отделните населени места в общината. Стана ясно, че те основно са свързани с недостига на питейна вода в повечето населени места, трайно неотстранявани течове, липсващи огради, метални врати и капаци на някои каптажи и помпени станции, недостатъчна чистота на водата в отделни населени места. Още веднъж бе коментиран фактът, че в цялата община няма нито едно село с изградена канализация, в началото на 21 век навсякъде мръсните води отиват в септични ями.
Инж.Захариев се ангажира стъпка по стъпка, съвместно с кметовете да решава проблемите поетапно, степенувайки ги по важност.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система