Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 26.10.2005 г.
Ще се заринем в боклуци, ако спре градежа на депото
След САЩ и Канада, играят “Фенове” и в Перник
Време е да кажем “не” на връзкарския капитализъм
Ще се заринем в боклуци, ако спре градежа на депото
Юлия КУЛИНСКА
   Ако не продължи изграждането на Регионалното депо за твърди битови отпадъци в кв. Тева, столичната одисея с боклуците може да има пернишко издание. Това стана ясно при вчерашното посещение на председателят на парламентарната комисия по опазване на околната среда и водите Георги Божинов. Той беше на строящото се сметище по покана на народните представители от “Коалиция за България” Росица Янакиева и инж. Ненко Темелков.
От няколко месеца изграждането на депото е спряно. На срещата със супервайзера на германската фирма DEW-Fihner Вернер Михалек, който осъществява строителния надзор на обекта, така и не можа да обясни каква е причината за това. Той се оправда с настъпващия зимен сезон, който щял да затрудни строителните работи, като не даде отговор на въпроса дали в момента се работи или не. Присъстващите на срещата обаче видяха, че на обекта няма нито един работник, а дейността по строителството беше съвсем замряла.
Проектът за изграждането на Депото за твърди битови отпадъци се финансира от Европейския съюз. Той беше одобрен през 2000 година. Стойността му възлиза на около 7 млн. евро, от които 75 на сто са безвъзмездно финансиране по линия на ИСПА. Останалите средства ще бъдат представени от републиканския бюджет. Всички договори за изпълнение по проекта са подписани. Те са за строителство в периода юли-септември 2003 година. 83 на сто от средствата са одобрени с подписване на финансвия меморандум. Реалното строителство на обекта започна в края на 2003 година. В съотвествие с меморандума всички дейности по мярката трябваше да бъдат приключени в края на 2004 година. Площадката на депото се намира на територията на “Мини открит въгледобив”. През юли 2004 година дружеството беше приватизирано. С решение на Общинския съвет от август беше открито производство по отчуждаване на имоти, собственост на физически и юридически лица за изграждането на обект-публична общинска собственост “Регионално депо за твърди битови отпадъци и терени за временно селище”. Общата сума, необходима за обезщетение на собствениците по изготвена предварителна оценка възлиза на 20 512, 01 лева.
В момента собествениците на имотите водят дела и докато не приключи съдебната процедура, строителството не може да продължи. Днес комисия от представители на Министреството на околната среда и водите ще посети пернишкото депо. Тя ще се запознае с параметрите на строителството, с изразходваните досега средства и с причините за спирането на изграждането на съоръжението.
Наш дълг като законодатели, които правят бюджета на страната и определят политиката на изпълнителната власт, е решениията ни да почиват на много обективна и цялсотна информация, да постигаме с ресурса, с който разполагаме, резултата, който обществото очаква, каза Георги Божинов. Аз съм с пълното съзнание, че не само техническата и строителната част е важна, но и Общината трябва да свърши един огромен обем от работа и дейности, за да отговорим на европейските параметри и договорености, да да получим сумата за изграждането на депото. Тук не може да се депонират 100 процента от битовите отпадъци на града. България има ангажименти по всяко едно направление какъв процент боклук за определен период от време трябва да рециклира, преработи и възстанови. Ако обектът е готов, но другите изисквания не са изпълнени, ние няма да получим парите, които Евросъюзът ни дава срещу определени ангажименти, допълни Георги Божинов.
Ако депото не бъде изградено в определените от Европейския съюз срокове, Перник е заплашен да изпадне в ситуацията на столицата. Старото сметище вече е почти запълнено и ако новото не бъде построено, няма къде да бъдат депонирани боклуците на общината. Дано само не се наложи да се връщат пари, защото тогава целият общински бюджет едва ли ще стигне за това...
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система