Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 04.11.2005 г.
А. Георгиева: Бюджет 2006 - геноцид към перничани
Ив. Димитров: Няма да сме гаранти на ромите...
Рекетьор от Ботевград изнудвал перничанин за 660 лв.
А. Георгиева: Бюджет 2006 - геноцид към перничани
Юлия КУЛИНСКА
   Като геноцид към жителите на Община Перник определи бюджетът за 2006 година кметът инж. Антоанета Георгиева. От рамката на бюджета е ясно, че темата за децентрализацията и тази година остава само лист хартия, каза тя на пресконференция вчера. Продължава тенденцията към стесняване на финансовия ресурс, който се предоставя на местното самоуправление за решаване на проблемите на хората. Това означава, че и 2006 година ще е годината, в която местната власт, каквото и да иска да направи, няма да успее да се справи с най-важните проблеми, с които се сблъсква ежедневно. Държавата за пореден път централизира ресурса си така, че във всеки един момент да може да постави на тясно кметовете на общините, каза Антоанета Георгиева.
Цифрите на бюджет 2006 година вещаят един изключително тежък период за нашата община, обясни градоначалникът. И понеже в последно време партийни централи и народни представители боравеха смело с обещания и критики от общ и нетолкова общ характер и се кълняха, че това е единствено и само за доброто на жителите на Перник, жителите на Общината тепърва ще разберат какво “добро” ги очаква. Тази година за Община Перник държавният трансфер, т.е. средствата, които ще постъпят като държавна субсидия е в размер на 14 618 хиляди лева. през миналата година техният размер беше 13 108 хиляди лева. Разликата от 1,5 милиона отгоре обаче включва само планиранато нарастване на работната заплата в бюджетната сфера и в същото време заложеното 10% съкращаване на администрацията от 1 април 2006 година. В разчетите по никакъв начин не са отчетени увеличените цени на енергоносителите. Недостигът, който неминуемо ще се появи при издръжката няма да може да се поеме от бюджета от собствени приходи. Най-цинична е цифрата в сферата на културата, където при 468 хиляди лева за 2006 година, ръстът е 497 хиляди лева. Общината се задъхва за водопроводи, канализации, ремонт на пътища, които представляват капиталови разходи. Разчетите за тях в бюджета са 503 хиляди лева при 419 хиляди през миналата година, част от които са задъжително за изразходване в сферата на образованието, каза Антоанета Георгиева.
Потребностите на Община Перник са оценени политически, уточни тя. Параметрите на бюджет 2006 носят в себе си опита да бъде наказан неудобният кмет, без да се дава сметка, че се наказва не кметът, наказват се жителите на общината. Искам да попитам народните представители, които обещаваха доизграждането на главния колектор да бъде включен в програмата за екологични обекти за тази година дали са изпълнили обещанието си. Колекторът го няма и тази година в бюджета. И никой не отчита, че въпреки натрупания дефицит от 2003 година ние успяхме да не спре уличното осветление, довършихме ул. “Търговска”, първият проект по “Красива България” спечели втория етап за финансиране, по кметствата се извършиха неща, които залежаваха с години. Ако цифрите на финансовия план не бъдат коригирани, то ни очаква много трудна година. Парите, които ни се отпускат от държавата са наполовина от това, което Община Перник е предложила като сума за следващата година, уточни кметът Антоанета Георгиева.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система