Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 17.11.2005 г.
ЦИКМИ отхвърли жалбата на Желев
Здравната каса ще плаща само за свършена работа
Медици бъркат реда за водене на първична документация
ЦИКМИ отхвърли жалбата на Желев
Любомира ПЕЛОВА
   Жалбата на кандидата на обединената десница Симеон Желев, обявен за избран кмет на кметство Изток, с която той обжалва решение N513 от 10.11.2005 година на Общинската избирателна комисия в Перник за неиздаване на удостоверение, е оставена без уважение. Това гласи решението на Централната избирателна комисия за местни избори с номер 1657 от 15 ноември, подписано от председателя на ЦИКМИ Димитър Костов. То е окончателно и не подложи на обжалване.
За отказа си ОИК се мотивира с това, че решението й от 6 ноември, с което Желев е обявен за избран кмет на Изток, се обжалва в Пернишкия окръжен съд. Налице е и определение на окръжната съдебна инстанция от 9 ноември т.г., за спиране изпълнението на решението на ОИК от 6 ноември 2005 г. В жалбата на Симеон Желев се правят оплаквания за незаконосъобразност на атакуваното решение на Общинската избирателна комисия в Перник, тъй като не съдържало състава на комисията, издадено било извън компетентността й и определението на съда не било влязло в сила. Твръди се, че ОИК нарушава чл.27, ал.1, т.13 от ЗМИ. След като обсъди доводите на жалбоподателя и правилността на атакувания акт, ЦИКМИ намира жалбата за неоснователна, се казва в решението на Централната избирателна комисия.
Обжалваното решение N513 на ОИК-Перник от 10.11.2005 година е взето след постановено ден по-рано определение на ПОС за спиране на решението на ОИК за обявяване на изборния резултат и обявяване на Симеон Желев за избран кмет на кметство Изток. Съгласно разпоредбите на чл.101, ал.2 и чл.102, ал.2 от ЗМИ удостоверение за избран кмет се издава незабавно след решението на ОИК за обявяване на изборните резултати. Това не е сторено. Комисията обаче правилно е съобразила съдебното определение като препятстващо възможността на обявения за избран кмет да се ползва от последиците на изборния резултат, сред които издването на удостоверение по смисъла на чл.102,ал.2 от ЗМИ. Постановеният отказ е законосъобразен, тъй като с приложението на института по чл.104, ал.2 от ЗМИ още с първото изречение отпадат правните предпоставки за обявения за избран кандидат да претендира встъпването в правомощията на кмет на кметство Изток.
Затова с оглед на всичко изложено до тук, както и на основание чл.25, ал.1, т.13 от Закона за местните избори, Централната избирателна комисия оставя без уважение жалбата на Желев, е посочено в окончателното становище на ЦИКМИ от 15 ноември 2005 г.
В петък състав на Пернишкия съд ще гледа по същество делото за касиране на изборите, предстои и ВАС да се произнесе по определението за спиране решението на ОИК. Едва след това ще стане ясно дали Симеон Желев е кмет на Изток, или отново ще се завърти колелото “частичен вот”.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система