Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 09.12.2005 г.
Мъж с изкуствено сърце се бори за живота си
Откриват новогодишния базар
33-годишен се хвърли от 4 етаж на болницата
Мъж с изкуствено сърце се бори за живота си
Илияна ИВАНОВА
   Животът на 40-годишния Йордан Тодоров от Перник, който е един от тримата българи с изкуствено сърце, виси на косъм, тъй като болният и семейството му нямат възможност да осигуряват необходимите за съществуването му медикаменти. Ежемесечно на младия мъж са необходими около 300 лева за лекарства, които да поддържат живота му. Единственият му шанс е трансплантация на сърце, но никой не може да каже кога ще се намери донор. Дотогава Йордан ще живее с така нареченото Инкоберлинско сърце, което функционира благодарение на компютърна система. Той носи цялата техника, която тежи около 5 килограма, непрекъснато със себе си.
Проблемите на Йордан започнали в края на месец април тази година. Дотогава човекът нямал никакви оплаквания, страдал от обичайните настинки и неразположения. През пролетта на тази година внезапно почувствал остра болка в сърдечната област и задух. Не можел да се помръдне. Веднага се обадил на личния си лекар д-р Петър Гърков и заедно с него отишли в Центъра за спешна медицинска помощ. Незабавно бил приет в “Кардиологично отделение” на МБАЛ “Рахила Ангелова”, където след поредица изследвания и консултация със специалист от Александровска болница била поставена страшната диагноза - дилатативнакардиомиопатия и сърдечна недостатъчност, която се появила в следствие на основното заболяване. През май месец Йордан бил преместен в стационара на Александровска болница в София. Състоянието му било много тежко и затова оперативната интервенция се оказала рискова. На 25 октомври бил преместен в Чирковата клиника “Света Екатерина”. Появило се съмнение, че болестта е следствие на запушен кръвоносен съд, затова медиците пристъпили към извършването на коронарография. Само тази манипулация можела да покаже точното състояние. Интервенцията била направена на 31 октомври, но по време на нея изведнъж сърцето на пациента спряло. Затова се наложила спешна операция. При нея е имплантирана животоспасяващата машинка. В момента сърцето на Йордан функционира едва с 10% от капацитета си.
Преди 10 дни Тодоров е изписан от болницата “Света Екатерина”. Оттам го снабдили с лекарства за десетина дни и го препратили към Здравната каса. Болният очаквал, че от здравната институция ще му отпуснат всичките изписани 8 препарата, но останал безкрайно изненадан от законовите разпоредби. Институцията имала право да покрива само три от тях. Най-скъпият, който струва 130 лева - плавикс, е включен в списъка на НЗОК, но за други диагнози. Диагнозата - дилатативнакардиомиопатия, въобще не била включена в списъка на институцията. Плавиксът е изключително важен, тъй като има опасност от получаването на тромбоза. Той се заплаща частично от Здравната каса за пациенти с направена коронарография и поставен стенд, както и след поставянето на сърдечна клапа.
Ние не обвиняваме Здравната каса, защото тя не прави тези списъци самосиндикално, а й се спускат от Министерството на здравеопазването, но не можем да допуснем, че държавата ще абдикира от тези трима пациенти, каза Валентин Пешев, приятел на Йордан. Той настоя да се намери начин за разрешаване на омагьосания кръг, в който са попаднали Данчо и близките му. Призова не само да се промени Закона, но и към случая да се ангажират всички институции, които имат отношение. На всеки два дни пациентът с изкуствено сърце трябва да посещава болницата “Света Екатерина” за регулярни прегледи, а превоз няма. Изстрадалото семейство разчита на добрата воля на роднини и приятели, както и на личния си лекар - д-р Петър Гърков. За разрешаването на този проблем ще поискат съдействието на МБАЛ “Рахила Ангелова” за ползването на линейки. От службите по Социално подпомагане пък ще поискат помощ, защото оттам се намират консумативи и помощни средства за инвалидите, защо Дачно да бъде изолиран от тази възможност, питаха вчера близките му. Д-р Гърков е говорил и с началника на ТЕЛК в Перник д-р Милошева за по-бързото освидетелстване на болния, за да не чака месеци за решението.
Направената на Йордан Тодоров операция и прикаченият към организма му апарат са стрували на държавата 125 000 евро. Самият пациент е похарчил до момента 333 лева, като дори и тази сума е непосилна за семейството му.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система