Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 16.01.2006 г.
Звонци и чанове ечаха за здраве и берекет в Пернишко
Фестивалът в снимки ще запечатат фотографи
Ромите въртяха кючек на Василица
Звонци и чанове ечаха за здраве и берекет в Пернишко
Станислава БОЯНОВА
   И пак е Сурова. Звън на хлопотари и чанове огласиха пернишките села в нощта срещу 14 януари. Със звонци и зрелищни маски навред в Пернишко бяха гонени злите духове, за да дойде доброто. По традиция всяка година подготовката за Сурова започва няколко месеца по-рано. Тя включва обновяване на ликовете и маските, репетиране на сценария, изучаване на нови роли и привличане на свежи сили в дружинките. В нощта на 13 срещу 14 януари се палят огньове, около които се разиграват ритуални танци.
Стародавната традиция изкара мало и голямо по улиците и площадите. Наближаващия 16-ти Международен фествила на маскарадните игри, бе допълнителен стимул за атрактивната изява на сурвакарските групи.
В нощта срещу 14 януари бе и кметът на Община Перник Антоанета Георгиева и зам. - кметът Зоя Асенова. Те направиха обиколка за да видят обреда и да поздравят празнуващите.
Огромен огън бе запален пред читалището в кв. Бела вода, а около него танцуваха 80 сурвакари. Най-малкият участник надянал маската е 9-годишния Любослав, а най-възрастният е 70-годишния Цветан Виденов, каза бюлюбашията Александър Михайлов, който води групата повече от 20 години. Беловодчани не показаха всичките си маски. Те ще се представят в пълния си блясък на фестивала. В него ще вземат участие около 150 души. От тях около 60 са деца. Беловодските сурвакари са носители на множество награди, като едно от отличията е голямата награда на 13-тия Международен фестивал през 2000 година. Много са и международните им участия /Италия, Словения, Дания и др./
Пътят ни след Бела вода продължи към Батановци. Празникът бе на площада, където се бяха събрали както хора от града и околните села, така и много гости дошли да видят езическото зрелище. През грохота на звънците читалищния секретар Марина Йорданова разказа за успехите на Батановската група, печелила много първи места в страната и чужбина. Батановчани са представяли традицията във Франция, Италия, Словения, Черна гора и Холандия. Участвали са и в празника на маскарадните игри в гр. Раковски. Групата в Батановци е основана през 1963 година. В момента тя наброява 150 човека, каза бюлюбашията Георги Владимиров. Най-възрастния участник е на 70 години, а най-малкия на 3 години и половина. Гости на батановчани тази нощ бяха сурвакарите от Косача, както повелява ритуалът, домакинът Георги Владимиров, поздрави булюбашията на Косача и му пожела здраве и берекет.
Неговите пожелания отнесохме по-късно в Лесковец. Там ни посрещнаха множество лесковчани, насъбрали се да покрепят местните носители на традицията. Гласовете им не се чуваха от грохота на чановете и звонците, лицата им грееха от огъня. Сурвакарите бяха водени от 66- годишния бюлюбашия Йордан Будинов. Той сподели, че тази година неговата група се е увиличила с 6 души. По-малката група в Лесковец бе водена от 13-годишната Елизабет. Тя заема този пост от 5 години. Според нея няма значение кой ще води групата дали мъж или жена, най-важното е той да има организаторски способности.
В Лесковец стана срещата с групата от Богданов дол. Домакинът Йордан Будинов поздрави бюлюбашията Митко Вадимиров, за да бъдат по-силни пожеланията им, те кръстосаха сабиите си.
Пътят ни след Лесковец продължи към село Габрово дол. Пред да стигнем до там трябваше да преодолеем рампата в село Чепино, срещу такса “кой колкото дава”.
Дрънкаме и обикаляме къщите, за да прогоним злите духове, да е плодородна годината, да има берекет и веселба, каза 63-годишният от Габров дол Исталиан Янев, който изпълняваше ролата на “свекъра” в ритуала “Сватба”. Той беше облечен в носия, с калпак и засукани черни мустаци. Вече 49 години се преобразявам на този ден. Традицията е предадена от баща ми и дядо ми. На Сурова идват стотици хора, а в селото живеят около 75 души, разказа още Исталиан. След ритуаала “Сватба”, площадът бе завладян от маскираните, а огъня се извисяваше до небесата.
Групата на село Габров дол наброява 120 човека, а най-малкият участник тази година е 5-годишния Кристиян Мариов, каза бюлюбашията Томан Никифоров. Той сподели, че най-дългият лик, е 5 метра, а останалите са по 4 и 3 метра. За предстоящия фестивал габровдолци са направили 40 нови ликове и 35 са реставрирали. Гости в Габров дол бяха сурвакарите от село Ноевци. Булюбашиите Томан Никифоров и Асен Митков си пожелаха здраве и щастие, а след това започнаха с факли да обикалят около огъня.
Празничната вечер в Габров дол завърши със заря.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система