Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 25.01.2006 г.
Пернишки медици спасиха подхвърлено новородено
Тийнейджър измами старец, взе му 200 лева
Наше дете с първа награда от силен национален конкурс
Пернишки медици спасиха подхвърлено новородено
Илияна ИВАНОВА
   Подхвърлено новородено бе спасено от пернишките лекари в понеделник сутринта. Бебето вече е настанено в Неонаталното отделение” на Многопрофилната болница за активно лечение “Рахила Ангелова” и състоянието му е задоволително.
Момченцето било добре облечено, завито в найлонови чували и оставено на цимента до външната врата на II-ра поликлиника в Перник. Пакетът приличал на изхвърлен боклук. Пациент на семейния лекар д-р Людмила Григорик на име Иван обаче се усъмнил, тъй като видял, че нещо в пакета се движи. При по-внимателен оглед станало ясно, че вътре има бебе. Д-р Григорик веднага започнала реанимационни действия, като същевременно нейни пациенти се обадили в полицията, а оттам е подаден сигнал до Центъра за спешна медицинска помощ. Изпратен бил д-р Александров, който установил, че новороденото все още не е измръзнало, но от студа имало забавяне на сърдечната дейност, а състоянието му щяло да се влоши всеки момент. Детето било с памперс, обуто в червен чорапогащник, облечено с цикламена жилетка и завито в зелено одеяло и губери. От глад смучело пръстчетата си. Лекарите са категорични, че малкият не е от малцинствен произход. Вероятно е дошъл на бял свят при криминално раждане, защото пъпната му връв не е била прерязана, а скъсана. При това положение е имало реална опасност от инфектиране на пъпчето или от масивен кръвоизлив оттам. Животът на малкия е бил спасен от това, че на пъпчето му се е образувал съсирек, който спрял кръвотечението.
Десетина минути, след като бебето е намерено, е преведено в “Неонаталното отделение” на МБАЛ “Рахила Ангелова”. Там е поето от д-р Бояджиева и акушерките Искра Стоянова, Анелия Венкова и Любка Стоянова. Пъпчето е обработено, детето е затоплено, поставена му е система и е захранено. Измерено е, а теглото му е 3 500 грама. Поставено е в кувьоз и са направени всички изследвания. Назначен му е антибиотик Цефазолин. Вече е станал всеобщ любимец в Акушеро-гинекологичния комплекс. Медиците дори спорят как да бъде записан. Според някои трябва да се казва Найден Найденов, а други настояват да бъде кръстен Янко Найденов Пернишки, защото е роден през месец януари. Всички те обаче са категорични, че детото е родено с късмет - иначе не би преживяло при подобни обстоятелства.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система