Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 03.04.2006 г.
Сурвакари от Елов дол очароваха Франция
Само две оферти за пети котел
Сурвакари от Елов дол очароваха Франция
Станислава БОЯНОВА
   Сурвакарската група от село Елов дол представи пернишката маскарадна традиция във Франция. Нашенци посетиха градовете Гана и Люпиен. Визитата им бе в рамките на проекта “Култура 2000” на Европейската комисия. По време на престоя си в Гана те показаха на френските деца как се изработват лиците и маските, с които се преобразяваме по празника “Сурва”. По предложение на домакините е била представена и фотоизложба от Първия национален фотопленер, организиран в рамките на пернишкия фестивал тази година, разказа Милчо Георгиев - главен експерт в отдел “Култура”. Той допълни, че след като направили маските си децата заедно с нашите сурвакари са дефилирали в градсия парк в Гана. По време на визитата си перничани са посетили и Дома на фолклора. Те са са срещнали с местните жители и са им разказали за зимните маскарадни игри и нардони костюми.
Сурвакарите от Елов дол са взели участие и в IX фестивал на тотемните маски в град Люпиен. Ръководител на програмата е бил Жан Рош, който е главен делегат на ЦИОФ за Юнеско. Той бе сред гостите на маскарадния фестивал в Перник и участва с доглад по повод маскарадната проява на града ни.
Ние бяхме единствена чуждестранна група. В двата дни на фестивала имахме по две шествия сутрина и следобяда. Местните жители останаха очаровани от нашите маски, разказа още Милчо Георгиев. В Люпиен сурвакарите са участвали и в благотворетелна изява, където са предстваили характерните обичаи за нашия край.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система