Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 14.06.2006 г.
Рудник "Ив.Русев" един от вариантите за депониране
Синдикалисти и политици казват заедно НЕ на софиянци
Летен вирус поваля деца на легло
Рудник "Ив.Русев" един от вариантите за депониране
Юлия КУЛИНСКА
   Рудник "Иван Русев", който се намира в радомирското село "Житуша" е един от 8-те обекти, предложени за депо на балираните софийски боклуци, каза областният управител Иван Димитров на пресконференция вчера. Това е станало ясно на инциираната среща от президента Георги Първанов в понеделник. В разговорите, провели се в президенството са взели участие министърът на енергетиката и икономиката Румен Овчаров, министърът на околната среда и водите Джевджет Чакъров, министърът на транспорта Петър Мутафчиев, екипът на държавния глава, областните управители на Перник и София, кметът на столицата Бойко Борисов. Проблемът с депонирането на софийската смет тревожи не само София, но и държавата, тъй като засяга около 2 млн. души, каза губернаторът Иван Димитров. Всички знаем, че високите температури могат да доведат до избухването на епидемия, когато ние сме на прага на влизането ни в Европейския съюз. По тази причина трябва да се вземе решение в спешен порядък, преди ситуацията да е станала кризисна. Работната група, която се занимава с проблема е постоянна. Тя е под председателството на президента. От вчера е започнала работа и експертна група към МОСВ, ръководена от зам. министър Чавдар Георгиев, която ще се занимава със сметопочистването и сметоизвозването на столицата. Пернишка област ще бъде представена в нея от зам. губернатора Методи Петров, обясни Иван Димитров.
Той подчерта, че се обсъждат 8 варианта за депониране на балите с боклук. Това са Суходол, Своге, Кремиковци, Яна, Богров, Курило, Житуша. Рудник "Иван Русев" се намира на 35 км от Перник и се намира в района между селата Житуша и Голяма Фуча, област Кюстендил, но терена е на територията на Област Перник. Обсъждани са двата котлована на бившия рудник, където е приключил преди повече от 20 години
откритият въгледобив. На всичките 8 визирани района за депониране на сметта на София в момента текат геоложки проучвания, изследвания на МОСВ и ОВОС. Ако бъде избрана Пернишка област, вариантите за извозване на балите са два. Единият е това да стане до жп гара "Александър Димитров" и оттам това да става с коли по трасе, дълго 6,5 км до района за депониране.
Районът, който бъде определен, ще бъде достатъчно добре финансиран, за да бъдат защитени интересите на хората от екологична гледна точка и да бъде направено такова благоустрояване, каквото няма да има скоро време в Пернишка област, каза областният управител. Ще бъдат намерени варианти за финансиране от софийска община със сериозни инвестиции. Перничани трябва да бъдат спокойни, че на територията на Община Перник няма да има никакви боклуци и не бива това да бъде безпокойство, че това ще инспирира здравословни проблеми у населението. Екипът, който работи по проблема е експериментален, който ще отчете всички плюсове и минуси. Убеден съм, че плюсовете за Пернишка област ще бъдат много повече, ако се избере нашия регион. Предвижда се на територията на страната да има 6 завода да унищожаване на отпадъци, като е нормално единият бъде изграден в нашата област. Това ще бъде модерно, високотехнологично съоръжение, което ще даде освен нови работни места, но ще имаме европейски завод, който ще отговаря на всички екологични изисквания, обясни Иван Димитров.
Той беше категоричен, че ако геоложките проучвания и оценката на въздуха и околната среда, които ще продължат най-малко 2 месеца, покажат,че района на рудник "Иван Русев" не отговарят на екологичните изисквания, там няма да бъдат депонирани отпадъци.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система