Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 21.11.2006 г.
Близо четвърт милион е дефицитът за нуждите на образование в региона
И мотрисата "Desiro" потрошиха с камъни на гарата в Перник
Близо четвърт милион е дефицитът за нуждите на образование в региона
Любомира ПЕЛОВА
   Десет милиона лева е изравнителната субсидия, предназначена за българските училища, които в момента имат финансови проблеми. От 1 януари 2007 година разпределянет на средствата от централния към местните бюджети за дейност "образование" ще става на база въвеждане на единен стандарт - брой ученици. Досега размерът за нормативната издръжка на един ученик от 134 лв е бил единен за цялата страна. Сега в новия бюджет въпросният норматив е диференциран, а българските общини са разделени на четири групи. Той е различен за всяка от тях, като е взето под внимание оскъпяването за отделни общини заради горива, транспорт, отопление и т.н.
Община Перник попада в първа група, на областните центрове. Тя обаче е една от общините с най-голям брой маломерни и слети паралелки, въпреки липсата на обективни условия за това. По последните данни, с които разполагат царските депутатки, те са 71. При това положение отсега се очертава сериозен дефицит - бюджетът за образованието, преизчислен на базата на единния норматив по брой ученици, ще е с 217 000 лв по-малък в сравнение с миналата година. 30 000 лв е финансовият дефицит в община Ковачевци. За първото и второто тримесечие той ще бъде покрит без каквито и да било условия . За втората част на годината обаче, до 31 март 2007 г. местната власт в лицето на общинските съвети трябва да представи програма за оптимизиране на разходите в образованието. Тя трябва да бъде депозирана за утвърждаване от МОН и от финансовото министрество. Безплатно образование - няма издръжката на маломерните паралелки орязва средства на школата, които имат бъдеще, подлежат на развитие. Така по-добрите се превръщат в потърпевши, е становището на двете народни представителки. Пари за образование, но те ще дойдат след задължителните реформи, които трябва да станат факт след 1 януари 2007 г.
Политически обаче общият ангажимент на парламента и правителството е през 2007 година да не се пада под миналогодишната субсидия за образованието, уточниха Татяна Калканова и Теодора Дренска.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система