Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 19.06.2002 г.
БСП иска областният да си ходи
Радомирски деца с престижни награди
Читалище “Съзнание” навърши 80 години
В.Пешев освободен от “Камет”, Иван Иванов се върна
Колев стопира и македонците
БСП иска областният да си ходи
Бистра ТОРЛАКОВА
   Оставката на областния управител Димитър Колев поиска вчера ръководството на БСП в Перник във връзка с разигралия се политически фарс с възстановяването на паметника на Георги Димитров до Историческия музей. След като на определеното му място в края на миналата седмица е изсипан 21,5 куб.м бетон и положена арматурата, в този понеделник предстоеше да бъде издигната и фигурата на историческата личност. По нареждане обаче на областния управител г-н Колев площадката бе блокирана от полиция и издигането на паметника бе възпрепятствано. Оттогава досега мястото продължава да се охранява от органите на реда.
Като възмутително действие на областната управа и позор за града, историята на който е неразривно свързана с пролетарския вожд, определи председателят на Общинския съвет на БСП Димитър Дойчинов на пресконференция вчера. Според него тези деяния са доказателство за страха, който изпитват областният управител и СДС от личността и историческата популярност на Георги Димитров не само в България, но и в света. Като политически изпълнена поръчка определи червеният лидер постъпката на областния управител. Обяснението според него е, че една година след управлението на НДСВ социално-икономическото положение в Перник вместо да се подобрява, все повече се влошава. Това е опит, каза г-н Дойчинов, да се отвлече вниманието на хората от истинските проблеми, с които Областта не може да се пребори. За една година в региона не е влязла нито една инвестиция, Перник и Земен са сред градовете, изпаднали във финансов колапс, закриват се училища, а областната управа нехае, не живее с проблемите на хората, не се работи с пернишки кадри, а със софийски, скъпо платени, от които до момента града ни няма никаква полза. Според лидера на БСП некадърното управление на НДСВ избивало в политически комплекс за малоценност, а решението на областния управител да блокира с полиция издигането на паметника не е нищо друго, освен продължение на решението на предхождащото управление на СДС.
Председателят на инициативния комитет за възстановяването на паметника на Георги Димитров Борис Чолев изложи аргументирано с документи законовото разрешение -218 от 6.06.2002 г. за парцел 3, утвърден в Перник за музеен комплекс, с извадена виза и утвърден проект, изработен от Георги Пешевски. Според г-н Чолев всички процедури са спазени, съгласно Закона за териториалното устройство, на базата на който е и издаденото разрешение за строеж. Всичко това е съгласувано също с “В и К”, с Енергото и с “Далекосъобщения”, които установили на място, че оттам не минават техни съоръжения.
Отношение по скандалния случай с паметника взе и Иван Балабанов, председател на БКП и зам.-председател на Общинския съвет. Според него това, което става в Перник, е гавра с една световно известна политическа личност. Той настоя въпросът да се постави с цялата му сериозност пред Висшия партиен съвет на БСП и да се поиска спешна среща с премиера Симеон Сакскогубргготски. Според присъстващия на пресконференциятачлен на Висшия партиен съвет на БСП Ненко Темелков, областният управител се е оставил да взима решения и да бъде управляван от една негова чиновничка, председателката на СДС в Перник Антоанета Георгиева. Тежко и горко на такъв управник, заключи той, който вместо да се заеме с решаването на тежките проблеми в региона, застава пред инициативата на един граждански комитет, решил със собствени сили да възстанови паметта не на някакъв престъпник, а на държавник, какъвто е бил Георги Димитров в качеството си на министър-председател на България. Той подчерта, че решението на Общинския съвет е законно и е взето с нужното болшинство според правилника на ОбС и че БСП ще подаде жалба в съда срещу областния за пропуснати ползи от доброволно събрани средства. Няма да ни спрат, закани се той, и ще поставим паметника и допълни, че един Хитлер се е спрял и не е осъдил Димитров, а дребни душици сега се опитвали да сторят това. Като пример той посочи Германия, Франция, Русия и български градове като Пловдив и Димитровград, където се издига паметник на героя от Лайпциг и се тачи паметта му. Г-н Темелков напомни още, че от страна на БСП няма случай в Перник да са пречели да се поставят плочи на репресирани след 9 септември 1944 г. и че при посещението на Георги Първанов на Куциян, наред с положените цветя в памет на убитите на 7 септември миньори, са били сложени такива и на плочата на репресираните. Постъпката на г-н Колев членът на Висшия съвет определи като политическа поръчка и страх от сянката на една велика личност, смаяла света.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система