Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 13.12.2006 г.
5-7% от учениците в региона приемат хероин и други опиати
Пътят за столицата през Бучино ще става републикански
5-7% от учениците в региона приемат хероин и други опиати
Илияна ИВАНОВА
   Около 5% до 7% от учениците в региона употребяват системно освен хероин и други психоактивни вещества. Това са данни, изнесени на Областния съвет по психично здраве, който се проведе в края на миналата седмица. Докладът бе изготвен от специалисти на РЦЗ - Перник.
Няма точни данни за това какъв е общият брой на жителите на областния град, които употребяват различни видове упойващи вещества. Според специалистите няма и промяна на техния брой през тази година в сравнение с 2005-та. Съгласно изпълнението на Националната стратегия за борба с наркотиците 2003/2008, в най-голяма степен със здравословните проблеми на зависимите се занимават специалистите от Наркологичния кабинет към ДКЦ І в Перник. Там само от началото на годината са прегледани 112 души. 4 хероиновозависими лица, при които са установени наличието на психически проблеми, са били насочени за лечение в "Психиатрично отделение" към МБАЛ "Рахила Ангелова". Други 18 души са насочени към различни клиники в страната.
Специалистите отчетоха, че в региона се работи активно по превенцията и профилактиката сред наркоманите. В тази връзка от началото на годината са осъществени 1345 контакта, като са раздадени 11 967 игли, 6 982 спринцовки, 2 693 презерватива, 2 693 капачки, 1 251 броя лимонена киселина и 11 088 кърпи. В доклада бе посочено, че в превантивната дейност са включени активно психолозите от фондация П. У. Л. С., които продължават работата по компонента: "Поддържане на ниско ниво на разпространението ХИВ/СПИН сред интравенозните наркомани". Изготвени и разпространени в училищата са и здравнообразователни материали, като част от темите са: "Родителство и превенция на наркоманите", "Наркотици - канабисови производни", "Кой може да ти помогне" и други. Проведен е и обучителен семинар на тема: "Семейството, основен фактор в универсалната превенция на зависимостта от наркотиците".
В ДКЦ І изпълняват дейности по превенцията, медикаментозното лечение, деинтоксикацията и психотерапията на всички форми на зависимост към наркотичните вещества с изключение на острите отравяния и спешните случаи.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система