Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 07.02.2007 г.
Кариера обрича на гибел две села и Вискяр планина
Простреляха тийнейджър при спор за пари
Кариера обрича на гибел две села и Вискяр планина
Любомира ПЕЛОВА
   Инициираната от НДСВ-депутатката Татяна Калканова среща между инвеститори, представители на МРРБ, МОСВ, РИОСВ, общинската управа на Перник и на представители на селата Вискяр и Расник и Клуба по делта и парапланеризъм вчера буквално прерасна скандал. Проблемът, който двете страни коментираха, бе да я има ли или не кариерата за инертни материали от находишето "Бремор", разположено в югоизточната част от билото на Вискяр планина. Тук, според сключения вече концесионен договор ще се добива изключително ценния трахеандезит, който се използва за повърхностния слой на асфалтовите настилки. Ако кариерата, за разработката, на която концесията е дадена столичната фирма "Грит Морел" ЕООД, заработи, ще носи на собствениците си изключителни печалби с оглед стартиралото строителство на магистрала "Люлин". Според изложените на срещата вчера факти стана ясно, че целият законов път за реалния добив е вече извървян и може да започне първият етап от разработката върху площ от 167 дка.
Което нажежи до червено страстите и скандалът избухна.
Няма да допуснем взирове в нашия район, бяха категорични представителите на клуба и двете села. Според тях районът около бъдещата кариера е единствената вододайна зона за двете села и разработките направо ще я унищожат. Площта на концесията попада в границите на орнитологичната зона "Мещица", която е от международно значение за опазване на застрашени от изчезване растителни и животински видове. През 2006 година Българското дружество за защита на птиците предложи съгласно Закона за биологичното разнооблазие създаването там на специална защитена зона за птиците като част от националната екологична мрежа и екологична мрежа Натура 2000. Идеята бе подкрепена от жителите на двете села, което поискаха цялата Вискяр планина да бъде включена в мрежата. Въпреки това районът на концесията, договорът за която е подписан още преди две години, бе изключен именно по тази причина от защитената зона. Без последствие остана и доводът, че спорната територия няма ОВОС - от РИОСВ твърдят, че оценката не е необходима, тъй като става дума за терен, по-малък от 25 хектара. Така дупки в законовата уредба обричат на гибел две села и цяла една планина, са категорични местните хора, които се заканват, че по никакъв начин няма допуснат унищожаването им.
Засега сагата е с отворен финал. Народната представителка Татяна Калканова ще се срещне с жителите на двете села до края на месеца. Ангажира се и да уточни точните граници на терена, включен в концесионния договор. Възможностите обаче да се промени тревожната и не по-малко скандална ситуация е почти нулева.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система