Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 08.03.2007 г.
Перник все още преживява кошмара от взрива на рудник "Република"
Цената на водата скача с 15 на сто?
Перник все още преживява кошмара от взрива на рудник "Република"
   Перник все още преживява кошмара от взрива на рудник "Република"
Търсят се причините за тежкия инцидент
Екип на "Съперник"
Щети за десетки хиляди левове са нанесени на засегнатите от взрива на 3,2 т амонит в пернишкия рудник "Република". Най-големи са пораженията в с.Големо Бучино, където няма сграда, която да не е пострадала. Някои от къщите там са и напукани, а обитателите им няма къде да се подслонят. Паднали са прозорците на всички сгради без изключение. Подобно е положението и в Драгичево, където обаче се разминало по-леко. Най-засегната е сградата на местното училище, която останала без стъкла. Въпреки това вчера там е имало нормални учебни занятия.
Голям оборот направиха вчера и стъкларите в кварталите Изток и Мошино, където потърпевшите от взрива се надпреварваха да поставят джамове на жилищата си. Такова нещо досега не съм преживявал, твърди 35-годишен мъж от Драгичево. Според местните хора, най-напред се е чул гръм, няколко минути по-късно сградите се разлюлели. Веднага след усетените вибрации рухнали и стъклата. Хората изпаднали в паника, тъй като първоначално не знаели какво точно се е случило. Коментирани били слухове от взрив в Петролната база до избухване на бензиностанция или газостанция.
Със заповед на кнета на Общината Антоанета Георгиева са изградени три комисии, които от вчера обикалят засегнатите сгради в трите кметства - Изток, Драгичево и Големо Бучино. Част от хората обаче все още не са сигнализирали за поражения в домовете им, тъй като не знаели, други пък вече са напълнили прозорците със стъкла. Те ще бъдат обезщетени след преставянето на касова бележка и фактура, каза зам.-кметът Дончо Лефтеров.
Тримата пациенти, настанени в Пернишката болница, са в добро състояние, каза директорът д-р Симеон Василев. Настаненият в отделението по реанимация Валентин Кацаров е претърпял операция, при която му е било извадено чуждо тяло. Забитият отломък е бил в подкожието и не е засегнал вътрешен орган. Той ще остане в отделението още няколко дни под наблюдение. Другите двама ранени са в Очно и Ушно отделение и вече се чувстват по-добре. Медиците са категорични, че няма опасност за живота на пострадалите.
Пернишката Окръжна прокуратура образува веднага досъдебно производство по чл.333 от Наказателния кодекс, визиращ унищожаването на чуждо имущество в особено големи размери чрез взрив. То трябва да изясни всички подробности около избухналите над три тона амонит в района на Пернишкия рудник "Република". Рано сутринта вчера е започнал разпита на свидетели на инцидента, в резултат на който са нанесени щети както на въгледобивното дружество, така и на стотици жители на общината. Много са версиите, по които, под назора на Окръжна прокуратура се работи. Тепърва ще стане ясно дали тоновете амонит са се взривили в резултат на повреда на камиона, заради неправилно транспортиране или просто става дума за самовзривяване, което според някои специалисти е най-вероятно. Разбира се, ще бъде проверена и най-малко вероятната хипотеза - за умишлен саботаж. Назначена е и специална експертиза, която ще бъде извършена от специалисти на ДОТИ - София, за да изяснят причините за кошмара, който преживяваха както работниците на рудник "Република", така и перничани.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система